Tieši jautājumi Gintam Apalam • IR.lv

Tieši jautājumi Gintam Apalam

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 2

Gints Apals ir vēstures doktors un diplomāts, pašlaik Latvijas Okupācijas muzeja Publiskās vēstures nodaļas vadītājs. Akadēmisko grādu ieguvis 1994. gadā LU Latvijas vēstures institūtā. Publicējis pētījumus par jaunlatviešu kustību un citiem 19.—20. gadsimta vēstures jautājumiem, kā arī starptautisko politiku. 

1. Kādi ir vēstures lielie jautājumi?
Sabiedrības grupu un kultūru mijiedarbība, indivīda attiecības ar kopumu — tautu vai valsti. Ilgā laika posmā nav pareizu un nepareizu sabiedrības organizācijas formu, nav nemainīgas identitātes. Ir dažādu interešu summa un kultūra kā vienojošais motīvs. Savietojamas kultūras veido civilizāciju.

2. Kad un ar ko sākās latvieši?
Ar rakstu valodas tapšanu, tad ar brīvlaišanu, zemes īpašuma un pašpietiekamas kultūras nostiprināšanos. Latvieši uz vēstures skatuves uznāca pirms 150 gadiem. Vispirms bija kultūras nacionālisms un ekonomiskās intereses, tad — vēlu un grūti — tapa politisks nacionālisms. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu