Dzīve pirms lodes • IR.lv

Dzīve pirms lodes

Es gribētu par kaut ko kļūt… Ebreju meiteņu dienasgrāmatas. 1934—1941. Ebreji Latvijā, 2021.
Sanita Reinsone, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 2

Pēdējos gados Latvijā uzbangojis personīgo pierakstu publikāciju vilnis, kurā iekļaujas arī trīs ebreju meiteņu dienasgrāmatas, oriģināli rakstītas trīs atšķirīgās valodās. Dienasgrāmatas — šis klusais, dziļi privātais, aizvien noslēpumainais un pārsteidzošais dzīves pierakstīšanas žanrs — aizvien biežāk tiek pārveidotas rūpīgi izstrādātos un skaidrojošiem komentāriem bagātos izdevumos un publiskajā vēsturē ieņem aizvien svarīgāku vietu, aizpildot zināšanu robus un papildinot jau zināmo. 

Grāmatas Es gribētu par kaut ko kļūt… izdevējs muzejs Ebreji Latvijā to izplata ierobežotā skaitā bez maksas, lai arī grāmata ir tik unikāla un kvalitatīva, ka pelnījusi nonākt grāmatnīcās un bibliotēku plauktos, lai to varētu izlasīt ikviens. 

No holokausta jauniešu dienasgrāmatām pasaulē vislabāk zināma nīderlandiešu ebreju meitenes Annas Frankas rakstītā, bet kopumā ir saglabājušās vairāk nekā septiņdesmit ebreju jauniešu dienasgrāmatas, rakstītas dažādās valodās un dažādās valstīs holokausta laikā un neilgi pirms tā. Katra no tām unikāla.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu