Karš uzņem apgriezienus • IR.lv

Karš uzņem apgriezienus

Jānis Slaidiņš. Foto — Zemessardzes štābs
Pauls Raudseps

Zemessardzes kapteinis Jānis Slaidiņš skaidro kreisera Moskva nogremdēšanas nozīmi un Mariupoles sīkstās aizstāvības priekšvēsturi

Pēc pāris nedēļu relatīva klusumu Ukrainā atkal uzliesmo smagas cīņas — sākusies kauja par Donbasu. Kā šī cīņa atšķirsies no līdz šim karā redzētā? Kā ielenktajai Mariupolei izdevies tik ilgi noturēties? Un kāda ir nozīme Ukrainas spoži realizētajai operācijai, kurā nogremdēts kreiseris Moskva? 

Ir turpina intervēt militārās jomas speciālistus, kas izskaidro notiekošo un iezīmē nākotnes scenārijus. Otrdienas rītā runājām ar Zemessardzes štāba virsnieku kapteini Jāni Slaidiņu, kurš uzmanīgi sekojis līdzi notikumiem Ukrainā jau kopš 2014. gada. Slaidiņš agrāk bieži bijis Ukrainā, iepazinies arī ar situāciju frontes līnijā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas bruņojuma kontroles misijas komandējumos, un turpina uzturēt kontaktus ar cilvēkiem Ukrainā.

Pirmdien Ukrainas prezidents paziņoja, ka sākusies Krievijas ofensīva austrumos. Cik efektīvi Krievija ir tai sagatavojusies?
Krievijai ir jāuzbrūk un jāuztur temps, lai varētu sasniegt kaut kādus mērķus. Viņi mēģina pa visu Krieviju savākt spēkus, kurus varētu mest karadarbībā. Zaudējumi viņiem ir, varbūt pat vairāk tehnikas nekā cilvēku. Tāpēc Krievija met no citiem kara apgabaliem visu, ko var savākt. 

Konfliktā līdz šim bija iesaistītas 100—120 bataljonu taktiskās grupas, un vēl apmēram 40 vai 50 viņi var savākt bez mobilizācijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu