Vai būs iespējams notiesāt Krievijas ģenerāļus un Putinu? • IR.lv

Vai būs iespējams notiesāt Krievijas ģenerāļus un Putinu?

Parasta Mariupoles iela tagad kļuvusi par kapsētu. Foto — Scanpix

Prokurore Evita Šiba ķērusies pie izaicinošākā darba savā karjerā. Viņa uzrauga kara noziegumu Ukrainā izmeklēšanu Latvijas teritorijā, apkopojot liecinieku sniegtās liecības un citus pierādījumus. Žurnālā Ir lasāma saruna ar prokurori, kā notiek pierādījumu vākšana un vai galu galā būs iespējams notiesāt Krievijas armijas ģenerāļus un prezidentu Vladimiru Putinu.

Kopš Latvija iesaistījusies kara noziegumu izmeklēšanā Ukrainā, tieši Šiba ir uzraugošā prokurore kriminālprocesā, ko 2022. gada 15. martā sācis Valsts drošības dienests. Tas sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, kas saistīti ar noziegumiem pret cilvēci, noziegumiem pret mieru un kara noziegumiem. Latvijas likumi ļauj sākt procesu pēc šiem pantiem arī tad, ja noziegumi nav izdarīti Latvijā vai pret Latviju un tos nav pastrādājuši Latvijas valstspiederīgie.

Ko dara izmeklēšana? «Apzinām potenciālos lieciniekus, kas ir Latvijā. Katram bēglim, kas ierodas no Ukrainas, tiek jautāts, vai varētu liecināt,» stāsta prokurore. Tad tiek izvērtēts, vai cilvēku stāstītais var kalpot par pierādījumu bāzi. Ja tā, notiek pratināšana, un tajā cilvēki rāda, ko fiksējuši foto vai video. Tad sākas analītiskais darbs ar šiem materiāliem.

«Viss ir vēl sākumstadijā, bet ejam uz priekšu pat raitāk nekā citas valstis,» atklāj prokurore. Šobrīd apzinātas aptuveni 50 personas, kas grib liecināt.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu