Rodrigo Laurinovičs, stažieris Eiropas Kosmosa aģentūrā • IR.lv

Rodrigo Laurinovičs, stažieris Eiropas Kosmosa aģentūrā

Rodrigo Laurinovičs Darmštatē dzīvo kopš marta. Foto no privātā arhīva
Marija Leskavniece

Visa mana dzīve saistīta ar elektroniku un tehnoloģijām, saka Ventspils Augstskolas trešā kursa students Rodrigo Laurinovičs. Kopš marta viņš stažējas Eiropas Kosmosa operāciju centrā Darmštatē, kur strādā komandā, kas izstrādā nanosatelītu. Augstskola piedāvājusi iespēju, un Rodrigo sapratis, ka to nevar laist garām. Nosūtījis savu CV un prasītos dokumentus, bet neklātienes intervijā komisiju visvairāk pārliecinājis Rodrigo entuziasms. «Tā es nokļuvu komandā, kurā visi ir entuziasti, strādā pat brīvdienās,» viņš saka. 

Darba dienas tiešām ir garas, no deviņiem rītā līdz desmitiem vakarā. Lielākā daļa komandas ir internacionāla un strādā tur noteiktu laiku. Gadu, divus. «Idejas vēl ir, bet ilgāk nepietiek spēka,» Rodrigo pasmaida. Taču ir arī cilvēki, kas strādā 10 un vairāk gadus. 

Viņu veidotais nanosatelīts OPS-SAT2 ir aptuveni 30 centimetrus augsts, daudz mazāks nekā līdzīgas tehnoloģijas. «Taču tam ir daudz funkciju, ar to var sazināties, nodot, ka zināmā laikā jāveic konkrētas funkcijas — filmēt Zemi, filmēt zvaigznes, filmēt Mēnesi, sazināties ar lāzera gaismu. Pagaidām gan mums vēl ir daudz problēmu, tehnoloģija kosmosā nestrādā tā, kā uz Zemes, jo tur ir citāda vide. Tās risinām,» stāsta Rodrigo. Komanda veic dažādus eksperimentus, veido arī zinātniskās publikācijas par šo tehnoloģiju. 

Darmštatē Rodrigo dzīvos vismaz līdz nākamā gada pavasarim. «Pagaidām līgums ir uz gadu, bet to var pagarināt, ja apliecināšu sevi,» viņš saka. Rodrigo bija iespēja pieteikties praksei tāpēc, ka Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs šobrīd īsteno vairākus projektus sadarbībā ar Eiropas Kosmosa aģentūru, par kuras asociēto dalībvalsti Latvija kļuva tikai 2020. gadā. Palikšana Vācijā saistīta arī ar šo projektu veiksmīgu realizāciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu