Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Krievijas raidīta raķete 8. aprīlī trāpīja Ukrainas austrumu pilsētā Kramatorskā, kur evakuāciju gaidīja aptuveni 4000 cilvēku. No viņiem 57 tika nogalināti, 109 ievainoti, ziņo ukraiņu varas iestādes. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā ilgst jau gandrīz 50 dienu. Krievija Mariupolē lietojusi ķīmisko ieroci, otrdien paziņoja bataljons Azov, kas aizstāv pilsētu. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien tiešraidē uzrunāja Dienvidkorejas parlamentu un teica, ka Mariupolē bojā gājuši desmitiem tūkstošu cilvēku, bet kopumā valsti pametuši jau 4,5 miljoni bēgļu. Pēc atkāpšanās no Kijivas un citiem Ukrainas ziemeļu apgabaliem Krievijas tagad gatavo plašu uzbrukumu valsts austrumos. 

Pirmdien Maskavā ieradās Austrijas kanclers Karls Nīhammers un Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam esot pateicis, ka viņš karu morāli esot zaudējis. Nīhammers bija pirmais ES valsts vadītājs, kurš ticies ar Putinu kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Pagājušajā nedēļā ES noteica sankcijas Krievijas prezidenta Vladimira Putina meitām Marijai Voroncovai un Jekaterinai Tihonovai, kā arī 215 fiziskām personām un 18 uzņēmumiem, aizliedza Krievijas ogļu importu no augusta, bet Krievijas un Baltkrievijas kravu pārvadātājiem aizliegts darboties ES. Krievija ES nevarēs eksportēt arī koksni, cementu, bet Baltkrievija — kālija minerālmēslus.

Arī ASV noteikušas sankcijas divām Krievijas prezidenta Putina meitām. Sankcijām pakļauta arī Krievijas ārlietu ministra Lavrova sieva un meita, Krievijas Drošības padomes locekļi, tajā skaitā bijušais premjerministrs Dmitrijs Medvedevs un pašreizējais valdības vadītājs Mihails Mišustins. Sankcijas noteiktas Krievijas lielākajām valsts un privātajām bankām Sberbank un Alfa Bank — to aktīvi tiks iesaldēti. ASV aizliedz jebkādas jaunas ASV investīcijas Krievijā. Savukārt Lielbritānija iesaldēs Sberbank un Maskavas Kredītbankas aktīvus, aizliegs investēt Krievijā. Sankciju sarakstā iekļauti arī astoņi oligarhi, to skaitā ir Moše Kantors un Putina līdzgaitnieks Andrejs Gurjevs. Sankcijām šonedēļ pievienojās Japāna, kas iesaldēja 398 Krievijas pilsoņu aktīvus, tajā skaitā Putina meitām un Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu sievai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu