Jādomā, kas radīs reālu ietekmi uz mūsu studentiem un ekonomiku • IR.lv

Jādomā, kas radīs reālu ietekmi uz mūsu studentiem un ekonomiku

Ilustratīvs attēls
Klaudio Rivera

Laiks pirms pāris nedēļām man kā izglītības jomas patriotam un pilnveidotājam bija nozīmīgs, jo 17 Latvijas augstākās izglītības līderiem un izglītības attīstības veicinātājiem no biznesa vides veidojas jauna izglītības pieredze. Lai stiprinātu digitalizācijas un inovācijas, kā arī iekšējās pārvaldes pilnveidošanas procesu Latvijas augstskolās, šie profesionāļi sāka dalību starptautiskā Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) izglītības līderu mācību programmā, kuru Latvijā koordinē Riga Business School (RBS).

Latvijas izglītības līderi pasaules līgā

Pēc tam, kad 2021. gada 16. septembrī Rīgas Tehniskā Universitāte (RTU) un RBS kā tās struktūrvienība parakstīja trīs gadu sadarbības memorandu ar MIT struktūrvienību J-WEL (Abdul Latif Jameel World Education Lab), tika sākta MIT nodrošinātā izglītības līderu programmas izveide Latvijā.

Ar šā memoranda parakstīšanu RTU un RBS pievienojās MIT ekspertu kopienai, lai uz Latviju atvestu labāko starptautisko izglītību un izglītības procesa organizēšanas pieredzi. MIT apmācību pilotgrupā no Latvijas piedalās četru augstskolu dažādu struktūrvienību vadītāji, Ekonomikas ministrijas (EM) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji, kā arī pārstāvji no LMT un Ernst&Young.

Uzsāktā programma paredz izglītības līderu dalību īpašās MIT apmācībās, kas vairāku mēnešu garumā nodrošinās dalību vismaz divos starptautiskos vebināros, piekļuvi MIT Horizon satura bibliotēkai, piekļuvi J-Wel materiālu bibliotēkai, mācības vienā no EdX piedāvātajiem tiešsaistes kursiem par inovāciju un izglītības vadību, dalību starptautiskās MIT J-WEL centra darbnīcās par izglītības un digitalizācijas vadību. Programmas noslēgumā dalībnieki prezentēs zināšanu pārnesi un inovāciju ieviešanu. Programmas laikā maija sākumā paredzēts pieredzes apmaiņas braucienā uz MIT Bostonā, tai skaitā dalība Times Higher Education Digital Universities Week.

Programmu plānots realizēt vairākos posmos, trīs gadu laikā apmācot līdz 66 augstākās izglītības ekspertus, biznesa un valsts pārvaldes vadības pārstāvjus un izveidojot augstākās izglītības kompetences centru ar mērķi sekmēt inovāciju ieviešanu izglītībā un starptautiskās pieredzes pārnesi.

Kā Latvija nonāca MIT redzeslokā

Viss aizsākās 2019. gada 7. novembrī, kad kopā ar RBS direktoru Jāni Grēviņu devāmies īsā vizītē uz MIT Open Learning nodaļu, meklējot jaunas sadarbības iespējas ar pasaules vadošajām universitātēm. Mēs zinām – ja vēlamies ieņemt vadošo pozīciju reģionā, mums ir jāveido stabili tilti ar labākajām institūcijām. Ir nepieciešams, lai mūsu profesori un zinātnieki sadarbotos ar labākajiem profesoriem un zinātniekiem. Mums ir nepieciešams, lai mūsu studentiem būtu pieejami labākie kursi.

Kopš pirmās tikšanās iesaistījāmies ilgā prāta vētras procesā ar MIT, IZM, EM un Latvijas universitātēm. Vēlējāmies skaidri definēt šīs sadarbības mērķus un izveidot ilgtermiņa plānu. Tā pati par sevi bija bagātinoša pieredze, jo palīdzēja mums pievērsties ambicioziem mērķiem un saprast, cik daudz potenciāla mums ir, bet to neizmantojam.

MIT ir labi pazīstams ar to absolventu skaitu, kuri ir izveidojuši jaunuzņēmumus, un inovācijām, kas radušās tā zinātniskā darba rezultātā. Viņi novērtē studiju procesa panākumus, pamatojoties uz absolventu radīto darbavietu skaitu. Mums Latvijā ir vajadzīga tāda pati pieeja, un attiecīgi izveidojām plānu. Šobrīd mums darbojas pirmā pilotprogramma, paralēli MIT projektam, ar RBS kā koordinatora atbalstu 22 augstākās izglītības pasniedzēji pašlaik atrodas Bufalo Universitātē, lai gūtu pieredzi ar tehnoloģijām saistīto priekšmetu apguvē un veidošanā.

Domāt par ietekmi un rīkoties, lai tas piepildās

MIT kolēģi vienmēr aicināja mūs domāt tikai par to, kas radīs reālu ietekmi uz studentiem un ekonomiku, kurā iesaistīti nozares, izglītības un valdības pārstāvji. Tas iedvesmo. Mani uzrunā arī ministres Anitas Muižnieces vārdi par MIT izglītības līderu programmu. Ministres teiktais, ka šīs mācību programmas mērķi stiprināt augstākās izglītības iestāžu vadītāju zināšanas stratēģisko mērķu sasniegšanā, kā arī tuvinās nozari augstskolu reformā definētajiem mērķiem, palielinot augstskolu lomu valsts tautsaimniecības un pilsoniskas sabiedrības attīstībā, nostiprina pārliecību, ka virzāmies uz mērķi, kur izglītība tiek veidota sabiedrības interesēm.

Sadarbība ar MIT ir augsts novērtējums RTU un RBS pieredzei izglītības procesu izcilības nodrošināšanā. Lai izglītība spētu sekot līdzi inovāciju tempam pasaulē, to nepieciešams uzlabot tā, lai tā būtu elastīga, kā arī laika un izmaksu ziņā efektīvāka. Šīs MIT izglītības līderu programmas laikā, diskutējot un apgūstot jaunākos zinātnes datus, dalībnieki uzzinās, kā digitālās tehnoloģijas var transformēt mācīšanu un mācīšanos, kā arī universitātes vidi atvērtā, uz sadarbībām un inovācijām balstītā veidā.

 

Autors ir MIT izglītības projekta direktors, Riga Business School direktora vietnieks

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu