Izcilības gadsimts • IR.lv

Izcilības gadsimts

3
Zigmunds Skujiņš 2016. gada decembrī pirms savas 90. dzimšanas dienas. Foto — Ģirts Ozoliņš, no Ir arhīva
Laura Dumbere

Kopā ar rakstnieku Zigmundu Skujiņu 29. martā mūžībā devās vesels gadsimts izcilas inteliģences, pašcieņas, drosmes un elegances. Bet mums paliek gadsimts spožākās latviešu prozas

Viņa darbi izdoti vairāk nekā septiņos miljonos eksemplāru, kas ir šodienas prātam grūti aptverams skaitlis. 10 romāni, bagātīgs klāsts noveļu, stāstu un eseju. Lugas, kinoscenāriji un 150 teātra kritikas. Kopotie raksti 10 sējumos. Tas viss — sākotnēji rakstīts ar roku, jo tikai caur roku rakstnieka doma spēja sadarboties ar papīru. Viņš neklabināja ne rakstāmmašīnas, ne datora taustiņus. Rokrakstus lappusi pa lappusei mašīnrakstā pārrakstīja mīļā sieva Valda, vēlāk — meita Inga. Tie tulkoti vairāk nekā 20 valodās, ierindojot Zigmundu Skujiņu starp visvairāk tulkotajiem latviešu autoriem. Viņa darbi iesāka moderno latviešu prozu un pacēla to jaunos augstumos.

Daudzos avotos minēts, ka Zigmunds Skujiņš devies mūžībā 96 gadu vecumā. Tā ir kļūda, jo tikai nupat, 2021. gada 25. decembrī, viņam apritēja 95 gadi. Dzimis Ziemassvētku naktī, nācis no Spilves pļavām un trūcīgas bērnības. Viņa tēvs bija zaudējis abas kājas, mamma viena uzturēja divus bērnus un vīru invalīdu. Kad Skujiņš pēc kara sāka strādāt laikrakstā Padomju Jaunatne un pirmo reizi mūžā tika pie normālas algas, viņš nesteidzās lutināt sevi, bet nopirka mammai govi. 

Kad viņam bija 13 gadu, sākās Otrais pasaules karš. Pusaugu zēns redzēja divu okupantu varas maiņas un elli, ko tās nesa sev līdzi. Kara pēdējā gadā tika burtiski aizrauts vācu armijā un nosūtīts uz fronti. Bet apņēmās — nekaros ne par Hitleru, ne Staļinu un nevienu cilvēku nenogalinās. Pats iešāva sev rokā, lai būtu karam nederīgs. Par šādu rīcību draudēja nāvessods, tāpēc Skujiņš uz rokas vispirms uzlika rupjmaizes šķēli, lai lodes trieciens mazāks un izskatītos, ka šauts no attāluma. Pēc tam brūcei kārtīgi uzčurāja — dezinfekcijai, jo citas nebija. Sārms paliek sārms. Puisim bija tikai 17 gadu, bet dūša un mugurkauls nelokāmi.

Viņš nekad neiestājās Komunistiskajā partijā. Jau 50. gadu beigās sākās paraugkampaņa pret Skujiņu par «padomju dzīves nomelnošanu literārajos darbos». Kad 70. gadu sākumā Skujiņa romānu Kailums izdeva ASV trimdas latviešu apgādā Tilts, padomju cenzūra to ierindoja nevēlamo darbu sarakstā uz 12 gadiem. Bet viņš turpināja rakstīt tā, kā uzskatīja par labu esam, un lasītāji izpirka milzīgus grāmatu metienus. Padomju laikā Skujiņš konsultēja jaunos literātus Rakstnieku savienībā. Tiklīdz viņam norādīja, ka jaunieši jāaudzina arī politiski, uzrakstīja atlūgumu. Vairākkārt bija spiests paviesoties čekā, kur tika pratināts un mēģināts savervēt, bet vienmēr sagādāja vilšanos VDK kungiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu