Vērtības pāri naudai • IR.lv

Vērtības pāri naudai

Linda Raituma. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Luksusa bērnu modes zīmola Paade Mode izveidotāja Linda Raituma savus ražojumus sūta pircējiem visā pasaulē, bet Krievijas tirgum tagad pateikusi «nē»

Kad pirms desmit gadiem Linda Raituma lēma par labu bērnu modes zīmola izveidei, viņa pameta labu karjeru banku sektorā. Viņas mērķis bija savs bizness. Raituma vēlējās strādāt tā sauktajā slow fashion jeb lēnās modes segmentā. Tas nozīmē kvalitatīvus izejmateriālus, oriģinālu dizainu un darbus pēc pasūtījuma. 

Drīz viņa sāka savam zīmolam arī skicēt — tobrīd bez izglītības mākslā, bet ar talantu un apņēmību radīt kaut ko īpašu. «Izdevās,» viņa tagad smaida, ar savu atturīgo eleganci vairāk izskatīdamās pēc ziemeļeiropeiskas biznesa līderes nekā mākslinieces. Taču tieši Raitumas pašas radošais lidojums kopš 2011. gada nogales viņu pakāpeniski uznesis bērnu modes zenītā: sāka ar dažām kleitiņām vienā kolekcijā, bet tagad tādu ir divsimt, turklāt, kā ierasts modes namos, divreiz gadā. Turklāt Raitumai izdevies apvienot mākslas un biznesa talantus — Paade Mode stratēģiju un plānus joprojām veido viņa pati kopā ar dzīvesbiedru. 

Uzņēmēja intervijā ātri samirkšķina acis, lai paliek neredzams, ka gribētos raudāt brīdī, kad stāsta, kā nesen kopā ar kolēģiem krāmējusi kastēs sava zīmola siltās drēbes, lai sūtītu tās bērniem Ukrainā. 

Kopš Krievija iebrukusi kaimiņzemē, uzņēmēja skaļi iestājusies par Ukrainu, pārtraukusi sadarbību ar partneriem Krievijā, kas veidoja daļu viņas klientu portfeļa, un aicinājusi arī citus uzņēmējus, klientus maksimāli sniegt palīdzību ukraiņiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu