Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Pirmie nelaiķi
Pēc ES un ASV ieviestajām ekonomiskajām sankcijām pret Krievijas finanšu uzņēmumiem par pirmo upuri kļuva lielākās krievu bankas Sberbank meitasuzņēmums Eiropā. 2. martā tā paziņoja, ka slēdz biroju Vīnē, līdz ar to aizejot no saviem lielākajiem tirgiem Austrijā, Horvātijā, Vācijā un Ungārijā. Savukārt 15. martā kapu zvani sāka zvanīt arī Krievijas otrās lielākās bankas VTB filiālei Londonā, kas nodarbojās ar investīciju piesaistīšanu projektiem Krievijā, kā arī aizdeva naudu uzņēmējiem, kas vēlējās sākt biznesu Krievijā.


Bez baltmaizes

Ukrainas karš šogad laupīs vismaz 1% no globālā kopprodukta, savukārt inflāciju palielinās par 2,5%, liecina OECD aprēķini. Lai gan Krievija un Ukraina kopā veido tikai 2% no globālā kopprodukta, tām ir liela ietekme enerģijas, izejvielu un mēslojuma sektorā. Turklāt daudzas jaunattīstības valstis izjutīs kviešu deficītu, brīdina Pasaules Banka. Iepriekšējos gados Krievija bija lielākā kviešu eksportētāja pasaulē, bet Ukraina — piektā. Tagad Krievijas valdība uz laiku aizliegusi kviešu un citu graudaugu eksportu.


Lai iepūš!

Eiropas Komisija sola līdz maijam nākt klajā ar plānu, kā pēc iespējas ātrāk samazināt ES atkarību no Krievijas gāzes. Jau tūlīt pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Komisija paziņoja, ka fosilo produktu iepirkšana līdz šā gada beigām jāsamazina par trešdaļu, bet līdz 2030. gadam jāpārtrauc vispār. Viens ceļš ir meklēt piegādātājus citos pasaules reģionos, kā to nesen izdarīja Vācija, noslēdzot divpusēju līgumu ar Kataru. Tajā pašā laikā Komisija sola ievērojami paātrināt investīcijas atjaunojamos resursos, it īpaši vēja un saules enerģijā.


Uz priekšu, siltumsūkņi!

Francijas valdība nolēmusi pārtraukt subsidēt gāzes sildītāju ierīkošanu jaunos dzīvojamo ēku projektos, tā vietā palielinot atbalstu atjaunojamai enerģijai. Francija vēlas pilnībā pārtraukt gāzes un naftas importu no Krievijas līdz 2027. gadam. Pēdējos gados arvien populārāki kļūst siltumsūkņi, kas siltumu iegūst no apkārtējās vides — gaisa vai zemes. Eiropas Siltumsūkņu asociācijas dati liecina, ka pērn siltumsūkņi veidoja 25% no visiem siltumapgādes risinājumiem, un šis īpatsvars turpina palielināties, jo tos izvēlas gan jaunu māju projektētāji, gan renovētāji.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu