Zita Norlinde, franču beķerejas saimniece • IR.lv

Zita Norlinde, franču beķerejas saimniece

Zita ar svaigu bageti pie Foxy’s Bake Shop uz Ģertrūdes ielas. Foto — Ieva Kalēja
Ieva Kalēja

Vienmēr esmu zinājusi, ka man būs sava maiznīca, pārliecināti saka Zita. Tagad viņai kopā ar vīru Aleksu Mono Rīgā ir franču beķereja Foxy’s Bake Shop. Šī vieta ir īpaša ar to, ka pirmā galvaspilsētā piedāvā tradicionālās franču smalkmaizītes — kruasānus, šokolatīnes, ābolu čībiņas — vegāniem draudzīgā izpildījumā. 

Zita kļuva par vegāni pirms vairāk nekā desmit gadiem, bet pirms tam jau kādus sešus gadus bija veģetāriete. Par to izlēmusi pēc dokumentālās filmas Earthlings noskatīšanās — tajā parādīts, cik nežēlīgs ir bizness, kas izmanto dzīvniekus. «Esmu vegāne dzīvnieku dēļ,» Zita saka.

Lai gan viņai aroda pieredzes nav un pēc izglītības ir sabiedrisko attiecību speciāliste, savas maiznīcas atvēršana bijusi sens sapnis. Konkrēta plāna, kā to izdarīt, gan nav bijis, bet, atskatoties uz notikumu gaitu, Zita smaidot saka: «Visums ieklausījās manā vēlmē un palīdzēja tai īstenoties.»

Brīvprātīgajā darbā Francijā Zita satika Aleksu, kam bija gan konditora izglītība, gan pieredze. Lai gan Alekss nav vegāns, viņu interesēja eksperimentēt un gatavot tā, lai iepriecinātu savu draudzeni. «Pati nekad dzīvē neesmu pagaršojusi īsto kruasānu, man nav ne jausmas, kā tam ir jāgaršo. Alekss izlēma, ka tas ir jālabo, un sāka censties uztaisīt tā, lai es varu pagaršot,» stāsta Zita. Eksperimenti turpinājās, receptes attīstījās, un pāris sāka ar kruasāniem uzcienāt arī draugus, kas tos novērtēja ļoti atzinīgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu