Zem klajas debess • IR.lv

Zem klajas debess

Dodoties mežā, svarīgi parūpēties par sevi, taču atstāt pēc iespējas mazāk pēdu dabā, uzskata Oskars Lauciņš. Foto no personīgā arhīva
Marija Leskavniece

Palikt pa nakti mežā varētu šķist biedējoši, taču ar īsto inventāru tas var būt ne tikai interesanti, bet pat komfortabli. Kam jābūt somā, dodoties nakšņot brīvā dabā?

Nakšņojot ārā, lielākais ienaidnieks nebūt nav aukstums, pārliecināti saka aktīva dzīvesveida entuziasts Jānis Balodis. Jābaidās ir no mitruma. Pavasarī, kad gaisa temperatūra dienā ir ap nulli, bet naktī nokrītas dažus grādus zem tās, gulēt dabā var izrādīties daudz nepatīkamāk nekā ziemas salā. Tāpēc svarīgākais pārgājienu ekipējumam ir ūdensizturība. Turklāt svarīgi pievērst uzmanību tam, lai apģērbs un apavi būtu ar norādi water repellent, nevis waterproof. Otrajā gadījumā vienkārši neizmirksi uzreiz, bet pēc dažām stundām, norāda Jānis. 

Taču ekipējums būtiski nemainās atkarībā no sezonas — svarīgi ģērbties vairākās kārtās, lai tās pēc vajadzības varētu dažādi kombinēt, un katra atsevišķā būtu viegli izskalojama vai izžāvējama, ja nepieciešams. Termoveļa — te jāmeklē vārds «merino» aprakstā, tas kalpos kā kvalitātes garants, iesaka Jānis. Krekls, flīsa jaka, vieglā dūnu jaka un lietu un vēju aizturošā jaka, viņš uzskaita tālāko. Arī vilnas zeķēm un vispār daudziem zeķu pāriem jābūt somā, ziema vai vasara. Galvenais, lai kājas būtu sausas!

Var jau iet dabā arī plānās kedās, nevis gumijniekos un mugursomas vietā ņemt lielveikala maisiņu, saka Oskars Lauciņš, Latvijas armijas karavīrs, kurš radījis zīmolu Modern Nomad. Tomēr adekvāts ekipējums ļauj cieņpilni izturēties gan pret sevi, gan apkārtējo vidi. «Līdz Norvēģijas līmenim mums vēl ir, kur augt. Viņu attieksme pret dabu ir tāda, ka mežs ir mūsu lietošanā, bet tas nav mūsu, esam to tikai aizņēmušies,» saka Oskars. Tomēr arī Latvijā pārgājienos gājēji kļūst aizvien labāk sagatavoti.

Lai nečaukst!

Ja dabā jāpaliek arī pa nakti, vissvarīgākais ir guļammaiss. Ir divas iespējas — vai nu ņemt divus vai trīs lētus guļammaisus, vai ieguldīt krietni lielāku summu vienā labā, saka Jānis. Lai nenosaltu, būs jālieto vairāki lielveikalos nopērkamie guļammaisi par dažiem desmitiem eiro, taču šādi tie nenodrošinās pietiekamu gaisa cirkulāciju, gulētājs sasvīdīs, un mitrums radīs papildu risku nosalt. «Mierīgi var izdzīvot, bet nav patīkami,» Jānis piebilst. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu