Nemiera bērni • IR.lv

Nemiera bērni

5
Krievijas žurnāla Holod žurnāliste Oļesja Ostapčuka. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Jaunā neatkarīgo žurnālistu paaudze bija kļuvusi par Krievijas sirdsapziņu. Sākoties Ukrainas karam, tā spiesta doties uz ārzemēm, lai varētu turpināt publicēt patiesību par notiekošo. Latvija kļuvusi par vienu no mediju emigrācijas centriem

Žurnāliste Oļesja (24) Rīgā ieradusies tikai divas dienas pirms mūsu tikšanās. Internetā izvēlētais Airbnb dzīvoklis izrādījās neliela «kabatiņa» sētas mājā. Rakstāmgalda vietā ir mākslīgās akmens virsmas galds ar bāra krēsliem. Iedzīve sakoncentrēta 40 kilogramu čemodānā, kas guļ uz istabas grīdas.

«Problēmas ir radušās visiem neatkarīgajiem medijiem Krievijā,» Oļesja Ostapčuka mierīgā balsī konstatē faktu. «Žurnālā Holod, kur strādāju, līdzās sociāliem tekstiem ir arī politiski. Kad izcēlās karš, sākām to aktīvi izgaismot. Piemēram, es intervēju krievu karavīru sievas. Intervēju mācītājus, kuri iestājās pret karu. Arī citi kolēģi rakstīja par līdzīgām tēmām.»

Holod karu sauc par karu, lai arī Krievijā pieņemts likums, ka tās ir viltus ziņas. «Neesam gatavi zaudēt vārda brīvību, vieglāk ir aizbraukt, kaut gan arī tas ir smags lēmums,» runā Oļesja. «Pagaidām mūsu mediju nenobloķēja. Neesam atzīti par «ārzemju aģentu», bet mūsu galvenā redaktore ir. Tas notika 31. decembrī, svētku dienā. Šādi trauksmes zvani vēsta, ka Krievijā pašlaik uzturēties nav droši.»

Es negribēju emigrēt!

Žurnāliste Taisija Bekbulatova, kura bija strādājusi neatkarīgajā medijā Meduza, kas jau atzīts par ārzemju aģentu, interneta mediju Holod nodibināja 2019. gada vasarā. Jauniņā Oļesja pieteicās darbā tā paša gada beigās. «2020. gada janvārī jau lidoju uz Tjumeņu, lai rakstītu, kā OMON jauniesauktos nelegāli iesaista kaujas darbībās. Divdesmitgadīgi puiši kļuva par invalīdiem,» viņa stāsta. Raksts saņēma Krievijas neatkarīgās žurnālistikas augstāko balvu Redkollegija, ko 2016. gadā dibināja filantrops Boriss Zimins. «Visvairāk esmu rakstījusi par spēka struktūrām — militārām un policejiskām. Holod publicē aizraujošus stāstus, kam tomēr bieži vien ir drūma piegarša. Tāda «dostojevščina». Bieži tā ir smaga sociāla situācija Krievijas reģionos, kurā tomēr atradās vieta mīlestībai. Tumsa, caur kuru izlaužas kāds gaismas stars.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu