Romantika. Un bailes • IR.lv

Romantika. Un bailes

Dainis Haninens, SIA Irbis dibinātājs un īpašnieks. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks

Industriālajam alpīnistam ir jāzina visi celtniecības darbi, stāsta uzņēmuma Irbis īpašnieks Dainis Haninens, un arī tas, kā nokļūt darba vietā un dzīvam no tās atgriezties

Kad ierodamies uz interviju, uzņēmējs mūs sagaida, gulēdams uz grīdas, sasiets un iepakots dzeltenās nestuvēs, kas īpaši paredzētas cietušo pārvietošanai lielā augstumā. Par laimi, tās ir tikai mācības. Pēc pāris minūtēm, kolēģu atbrīvots, Dainis Haninens jau stāv pats uz savām kājām, gatavs stāstīt par savu arodu. 

«Mūsu darbs ietver fasādes krāsošanu, logu mazgāšanu, montāžu un citus darbus augstumā,» Dainis skaidro. «Taču pašos pamatos industriālais alpīnisms ir veids, kā nokļūt līdz darba vietai un atpakaļ. Atšķirībā no parasta celtnieka, kurš aiziet pieskrūvēt rīģipsi un, ja viņam objektā kaut kas nelāgs notiek, viņš var vienkārši izsaukt ātros, mums var gadīties situācijas, kurās cietušajam nav iespējams piekļūt bez speciāla aprīkojuma un iemaņām. Industriālajam alpīnistam ir jāzina dažādu glābšanas darbu pamati, jau sākot ar pirmo kategoriju, bez kuras vispār nedrīkst strādāt, tālāk, protams, jāzina vairāk. Es pats visu laiku turpinu mācīties.» 

Dainim ir jau 19 gadu pieredze darbā augstumos un trešās — augstākās — pakāpes industriālā alpīnista kategorija, taču šobrīd, kad sniegs no jumtiem vairs nav jāšķūrē, bet vasaras celtniecības darbi vēl nav sākušies un nozarē valda sezonāla atelpa, viņš vēlas iegūt vēl augstāku — instruktora sertifikātu.

Pirms trim gadiem viņa dibinātajā uzņēmumā Irbis ir maz pastāvīgu darbinieku — pa ziemu paliek tikai divi. Vasarās viņš ņem talkā vēl dažus, bet pagaidām lielākajā objektā — Mežaparka estrādes pārbūvē, kurā viņa uzņēmums piedalījās līdzās citiem — viņa vadībā strādāja pat 19 cilvēku. Viņš ir arī liels sava aroda entuziasts un vēlas sakārtot nozari Latvijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu