Jānis Sārts: Kā uzrunāt krievus, jāieklausās Švarcenegerā • IR.lv

Jānis Sārts: Kā uzrunāt krievus, jāieklausās Švarcenegerā

1
Jānis Sārts. Foto: Kristīne Madjare

“Rietumos esam uzvarējuši šo informācijas karu, jo šis karš notiek sociālajos tīklos, tiešraidē. Šeit vairāk dominē parasto ukraiņu saturs, mazāka loma ir tradicionāliem medijiem, un individuālais cilvēks atnes daudz spēcīgāku līdzpārdzīvojumu,” intervijā žurnālam Ir saka NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Jānis Sārts.

Viņš uzslavē ASV par to stratēģiskās komunikācijas kampaņu pirms konflikta, “kad viņi runāja diezgan daudz par izlūku lietām. Tobrīd tas izskatījās diezgan smieklīgi, daudzi šausminājās — ko viņi dara un kā sevi iedzen stūrī. Īstenībā tā bija pareiza taktika un īpaši konflikta sākumā nostrādāja ar pozitīvu efektu”.

Sārts arī atgādina, ka Krievijas prezidents Putins bija aizmirsis saviem propagandas cilvēkiem pateikt, ko nolēmis darīt, proti, iebrukt Ukrainā, “un viņi zināja mazāk nekā mēs”. “Tagad viņš slēdz visu veidu informāciju, jo baidās, ka tā nokļūs pie cilvēkiem. Taču mēs arī redzam, kā radi no Ukrainas zvana Krievijas iedzīvotājiem, kuri netic radinieku stāstītajam. Tas ir psiholoģisks fenomens,” secina Sārts.

Kas būtu jādara mums? “Rietumiem vai Rietumu politiķiem pa taisno runāt ar krievu auditoriju ir bezjēdzīgi. Neklausīsies. Tie, kas būtu gatavi, jau klausās. Ir jāpalīdz autentiskām krievu un ukraiņu balsīm iesniegties Krievijā,” uzskata Sārts.

Kā to darīt, viņš iesaka izstudēt neseno Arnolda Švarcenegera uzrunu Krievijai un krieviem: “Viņš no sākuma pastāstīja, kas mūs saista un kāpēc jūs, Krievijas iedzīvotāji, esat man svarīgi. Pēc saiknes nodibināšanas otrai pusei ir iespējams teikt — O. K., tevī es paklausīšos. Un vēl viņš pareizi darīja — nevis meta apgalvojumus, bet uzdeva jautājumus.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (1)

kolpants 01.04.2022. 14.00

Наши политики прекрасно показали, как в таких ситуациях нужно коммуницировать
1. Министр образования-давайте побыстрее закроем русские школы!
2. Голоса из НО-не будем тянуть, давайте уже к 1 сентября закроем!

Слабый голос Кариньша-ой, ребята, надо как-то аккуратнее.
Спасибо, уже поздно, мы услышали 1 и 2

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu