«Krievu valodu labāk lai aizmirst…» • IR.lv

«Krievu valodu labāk lai aizmirst…»

Aļona un Poļina ģitāras spēli šobrīd apgūst tiešsaistē. Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Latvijā mājvietu atraduši jau vairāki tūkstoši bēgļu no Ukrainas. Tiklīdz rasts mājoklis, daudziem nākamais svarīgākais jautājums ir izglītības turpināšana skolēniem. Trīs bērnu ģimene no Kijivas bērnu skološanu turpina ukraiņu valodā tiešsaistē. Bet, ja būs nepieciešams, rudenī ies latviešu skolā

Kijiviešu Jūlijas Solovjovas un Viktora Terjajeva ģimene, kura Latvijā ieradās jau 27. februārī, šobrīd dzīvo Kadagā. Ģimenē aug trīs bērni — astoņus gadus vecas dvīnes Poļina un Aļona, kā arī 16 gadus vecā Oļa. Jūlija pēc izglītības ir psiholoģe, tāpēc jau no Krievijas iebrukuma pirmās dienas domājusi par to, lai pēc iespējas mazāk traumētu bērnus ar kara šausmām. Šā iemesla dēļ ģimene no Kijivas izbēga jau kara pirmajā dienā, tā īsti nepieredzot bumbošanu, tikai patvertnes iekārtošanu. «Negribēju, lai maniem bērniem atmiņā paliek sprādzieni,» saka Jūlija.

Lai iejušanās process svešajā valstī būtu liegāks, Jūlija kopā ar vīru nolēma, ka šajā semestrī bērnus tomēr nelaidīs nevienā no vietējām skolām, tā vietā izvēloties tiešsaistes režīmu Ukrainas skolā dzimtajā valodā. Šādu iespēju aizvien piedāvā Ukrainas Izglītības ministrija, ļaujot turpināt mācības tajā skolā, kuru meitenes apmeklēja līdz šim.

Jūlija paskaidro — līdz mācību gada beigām atlikuši tikai daži mēneši. «Mēs ļoti ceram un ticam, ka jau pavisam drīz karadarbība beigsies. Bet, kamēr tas nav noticis, meitenēm psiholoģiski daudz vieglāk ir mācīties ierastajā vidē ar savām iemīļotajām skolotājām, kuras viņas zina un pazīst,» uzsver trīs bērnu mamma. Pagaidām mazās meitenes notiekošo uztver kā piedzīvojumu, kā visas ģimenes ceļojumu. Un Jūlija vēlas, lai tā arī paliktu. Viņa piebilst — tiešsaistes izglītošanās pandēmijas laikā tika labi attīstīta, tāpēc nav bažu par izglītības kvalitāti.

Tikmēr mazās meitenes, pateicoties Ādažu pamatskolas skolotājām, paralēli mācībām Ukrainas skolā palēnām apgūst arī latviešu valodu. Ielauzīties svešajā valodā palīdz kaimiņu bērni, kas jau kļuvuši par rotaļu biedriem. Dvīnes vēl ir pārāk mazas un angļu valodu nemāk, savukārt kaimiņu bērni nesaprot krievu valodu. Tomēr tas netraucē saprasties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu