Dzīres uz pulvera mucas • IR.lv

Dzīres uz pulvera mucas

Kadrs no filmas Fabians jeb Gājiens pie suņiem
Kristīne Simsone

Rakstnieka Ēriha Kestnera autobiogrāfijā balstītā kinostāsta pārlaicība

Viss, kas ieņem gigantiskas formas, var iespaidot, arī stulbums. Ar šādu izvilkumu no vācu rakstnieka Ēriha Kestnera autobiogrāfiskā un 20. gadsimta 30. gados izdotā romāna Fabians: stāsts par kādu morālistu sastapos kādā grāmatu apskatniecības vietnē. Šobrīd, domājot par Kestnera romānu tikko iznākušās filmas Fabians jeb Gājiens pie suņiem kontekstā un veroties, līdz kādam asiņainam neprātam daļu Eiropas ir novedusi gurdena sekošana populismam un autoritārai propagandai, šis teksta fragments šķiet sāpīgi aktuāls. 

Kestnera romāns, tāpat kā tajā balstītā vācu režisora Dominika Grāfa filma ir viens no vēsturiskā žanra vēstījumiem, ko šobrīd nepārprotami ieraugām citām acīm — daudz labāk izprotot tālaika mākslinieku nedrošību, bailes un raizes par savas pasaules neapturamu velšanos bezdibenī.

Ļaunums aust klusumā

Filmas Fabians jeb Gājiens pie suņiem vēstījums sākas 1931. gadā. Titulvaronis (aktieris Toms Šilings) strādā par cigarešu rūpnīcas reklāmistu un tver lielpilsētas dzīves sniegtās baudas, iemīlas, draudzējas. Baudai te ir īpaša, pat hiperbolizēta loma: Berlīnes ēku cokolstāvos izvietotajos tumšajos naktslokālos ir iespējams apmierināt dažādas kāres, tur dārd mūzika un apskurbusi uzdzīve. 

Tikmēr pilsētas ielās kā nepatīkamas parādības, no kurām gribas novērst acis, vīd nacionālsociālistu plakāti un maršē paštaisni jaunieši, savus augšdelmus «izrotājuši» ar sarkanbrūniem kāškrusta apsējiem. Akadēmiskajās aprindās šie jaunieši drīz vien sāks žņaugt citādi domājošos. Arī galvenais varonis — savrupais un apcerīgais Jākobs Fabians — ir pietuvināts akadēmiķu aprindām ar sava uzticamā drauga Stefana Labudes (lieliskā Albrehta Šuha atveidojumā) starpniecību. Šī draudzība vēlāk kalpos par varoņa pirmo sāpīgo saskarsmi ar autoritārā režīma cietsirdību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu