Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Firmas Maxar Technologies satelītuzņēmums, kurā redzami 19. martā degoši daudzdzīvokļu nami Mariupoles ziemeļaustrumu daļā, visticamāk, pēc krievu artilērijas apšaudes. Foto — Scanpix

Gandrīz mēnesi ilgst karš Ukrainā. Krievijas uzbrukums Ukrainā iestrēdzis visās frontēs, secinājis Lielbritānijas izlūkdienests. Tas lēš, ka Krievija karā jau zaudējusi ap 7000 karavīru un 10% militārās tehnikas. Ielenktā ostas pilsēta Mariupole ir smagi izpostīta, bet uz Krievijas ultimātu padoties ukraiņi atbildēja ar noraidījumu. Pirmdien pirmoreiz Krievija apšaudīja Odesas dzīvojamos rajonus. ANO paziņoja, ka kopumā savas mājas pametuši ap 10 miljoniem Ukrainas iedzīvotāju.

Sešas valstis — ASV, Lielbritānija, Francija, Īrija, Norvēģija un Albānija — apsūdz Krieviju kara noziegumos Ukrainā, savukārt Parīze paziņojusi, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikai izliekas, ka ir ieinteresēts mierizlīgumā. Valstis ar savu paziņojumu klajā nāca pagājušajā nedēļā pirms ANO Drošības padomes sēdes. ANO Starptautiskā tiesa Hāgā pieprasīja Krievijai nekavējoties pārtraukt iebrukumu Ukrainā, kuram nav nekāda pamata.

ES ārlietu ministru viedokļi pirmdien bija atšķirīgi par piekto sankciju paketi pret Krieviju. Ministri apsprieda, vai ieviest embargo Krievijas naftai un oglēm, bet ne gāzei. Pirmdien ASV prezidents Džo Baidens sankcijas Krievijas naftai un gāzei apsprieda ar Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Itālijas līderiem. Baltijas valstis un Polija pieprasa stingrākas sankcijas, arī naftas embargo, bet Vācija baidās, ka naftas un gāzes aizliegums var izraisīt bezdarbu un nabadzību. Ja ES nevienosies par ostu slēgšanu Krievijas kuģiem, Baltijas valstis šādu lēmumu gatavojas pieņemt atsevišķi, norādīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Krievijas tiesa pirmdien ASV kompāniju Meta, kurai pieder Facebook un Instagram, pasludināja par ekstrēmistisku organizāciju un aizliedza tās darbību. Cenzors Roskomnadzor pagājušajā nedēļā nobloķēja britu BBC interneta vietni, kā arī Bellingcat un citas vietnes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu