Vēstule no Maskavas lielveikala • IR.lv

Vēstule no Maskavas lielveikala

Slēgtie Rietumu zīmolu veikali Maskavas piepilsētas tirdzniecības centrā Eiropas parks. Foto — Pāvels Širovs
Pāvels Širovs Maskavā, speciāli Ir

Mēdz teikt, ka televizoru Krievijā pārtrumpot varēs tikai ledusskapis. Vai veikalu plaukti jau sāk tukšoties?

Liels tirdzniecības centrs Eiropas parks Maskavas pievārtē, braucot laukā pa Rubļovkas šoseju. Nav pati noslogotākā maģistrāle, aiz pilsētas robežām no astoņām joslām paliek tikai divas. Toties tās savieno galvaspilsētu ar visprestižāko piepilsētu, kurā mitinās valsts augstākā vadība, Vladimiru Putinu ieskaitot, un varai pietuvinātie turīgie maskavieši. Šajā tirdzniecības centrā gan viņi neiegriežas. Te iepērkas visparastākie pilsētnieki, kas apdzīvo netālos guļamrajonus.

Aizņemtas divas trešdaļas no milzīgās autostāvvietas, taču šeit tā ir bijis vienmēr. Pie ieejas apsardze vairs nemēra temperatūru un nepieprasa uzvilkt masku. Gandrīz visi koronavīrusa pandēmijas ierobežojumi jau pirms nedēļas ir atcelti ar mēra rīkojumu.

Reklāmas plakāts pie eskalatora joprojām aicina apmeklēt McDonald’s otrajā stāvā, taču no tā vairs nav ne miņas. No 14. marta visi šī starptautiskā tīkla restorāni Krievijā «uz laiku» ir slēgti, tāds ir uzņēmuma lēmums. Ciet arī spāņu apģērbu zīmola Zara veikals. Mazliet tālāk dzelzs režģis aizvilkts priekšā Adidas sporta preču veikala ieejai.

Apmeklētāji staigā garām. «Tagad ir mierīgi. Bet, kad vēra ciet, šeit tāds pūlis bija,» saka apkopējs Maliks. «Ķēra un grāba visu pēc kārtas.» Iebraucējs no Tadžikistānas šajā tirdzniecības centrā strādā jau vairākus gadus, bet nav pārliecināts, ka tagad vēl ilgi te paliks. «Paskat, kas noticis ar dolāru! Agrāk es mēnesī pelnīju 200, tagad sanāk 150.» Pa gabalu pamanījis kādu, Maliks tramīgi beidz sarunu — esot jāstrādā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu