Mūža lielākā loma • IR.lv

Mūža lielākā loma

7
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto — Scanpix
© Der Spiegel

Vladimirs Putins laikam bija iedomājies, ka viņa tanki ieripos Kijivā bez jebkādas pretestības. Taču ukraiņi atsakās padoties, un viņus vada cilvēks, kas perfekti pieskaņojies lomai, ko viņam piespēlējusi vēsture: Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis (44)

Pēdējā laikā var rasties priekšstats, ka nav tikai viens Volodimirs Zelenskis, bet ir vairāki. Ukrainas prezidentu var redzēt runājam Eiropas Parlamentā, no lielā ekrāna uzrunājam miera demonstrantus Prāgā un Frankfurtē, un viņš var sniegt videouzrunas — kā tas notika pagājušajā nedēļā — likumdevējiem Otavā, Vašingtonā un Berlīnē.

Turklāt viņa runas ir lieliski pielāgotas mērķauditorijai. Londonā viņš izmantoja mazliet pārveidotu Vinstona Čērčila citātu. Apvienotajā Karalistē dziļi godātā Otrā pasaules kara varoņa vārdi skanēja no Zelenska mutes: «Mēs cīnīsimies mežos, laukos, krastos un ielās.»

Uzrunā Kanādas parlamentāriešiem viņš mudināja premjeru Džastinu Trudo iedomāties, ka uzbrukums ir noticis viņiem: «Iedomājieties, ka četros no rīta katrs no jums sāk dzirdēt bumbu sprādzienus. Spēcīgus sprādzienus. Džastin, vai varat to iedomāties? Visus šos sprādzienus dzird arī jūsu bērni: Otavas lidostas bombardēšanu, desmitiem citu jūsu brīnišķīgās valsts pilsētu bombardēšanu. Vai jūs varat to iedomāties?»

Vašingtonā viņš Ukrainas situāciju salīdzināja ar ASV traumu pēc Pērlhārboras bombardēšanas Otrā pasaules karā un 2001. gada 11. septembra teroristu uzbrukumiem. Pēc tam viņš parādīja videoklipu ar Ukrainā krītošām bumbām, bēgļiem, mirušiem un ievainotiem bērniem. Tā bija tik aizkustinoša un satraucoša īsfilma, ka daži Kongresa locekļi slaucīja asaras, savukārt raidorganizācija CNN pēc tam atvainojās skatītājiem, ka nav brīdinājusi par šaušalīgajiem attēliem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu