Ar pieredzi tiesu vadīšanā • IR.lv

Ar pieredzi tiesu vadīšanā

7
Aldis Laviņš. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Jaunais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš sola nodrošināt tiesas objektivitāti un neatkarību

Satversmes tiesas tiesnešiem vajadzēja trīs kārtas, lai ievēlētu savu jauno priekšsēdētāju, un trešajā reizē 10. martā Aldis Laviņš bija vienīgais kandidāts. Tomēr viņš nepiekrīt, ka būtu «kompromisa figūra».

«Varbūt tas izklausās nedaudz lielīgi, bet būsim objektīvi — man ir bagātīga pieredze tiesu vadībā,» viņš saka. Un atgādina, ka jau ir bijis Satversmes tiesas priekšsēdētājs (2014—2017), tāpēc, kad divas reizes neviens no izvirzītajiem nebija saņēmis vairākuma atbalstu, esot piedāvājis kolēģiem, ka «man kā vietniekam ir jāuzņemas līderība». Viņaprāt, process liecinot par iekšējo demokrātiju un viedokļu dažādību tiesā.

Ar jauno priekšsēdētāju sarunājos 16. martā klātienē tiesas ēkā Alunāna ielā līdzās policijas apsargātajai Krievijas vēstniecībai, kuras priekšā parks ietērpts Ukrainas krāsās — karogi,  lentes, plakāti un ziedi. («Manuprāt, neatkarīgas, objektīvas tiesu varas neesība ir novedusi Krieviju tur, kur tā šobrīd atrodas,» Laviņš vēlāk sarunā saka.) Arī tiesas ēkas priekšā līdzās Latvijas karogam plīvo Ukrainas karogs, bet naktī tā ir izgaismota zili dzeltena.

Pusdienas ēst nebijām plānojuši un neēdām, toties gandrīz pusotru stundu ilgajā sarunā Laviņš gan izklāstīja savu redzējumu par Satversmes tiesas vietu un lomu Latvijas tiesu sistēmā un par amatā iecerēto, gan pauda viedokli par tiesai un tiesiskumam svarīgām aktualitātēm — viņa priekšteces Sanitas Osipovas sodīšanu Saeimā par «liberālismu», tiesu pakļaušanu politiskai kontrolei Polijā un Ungārijā, Krievijas interneta vietņu slēgšanu, Lemberga pieteikumiem, tiesnešu godīgumu, partiju finansēšanu no valsts budžeta un arī par tuvākajā laikā gaidāmiem tiesas lēmumiem, kuriem varētu būt pievērsta sabiedrības īpaša uzmanība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu