Izolācija jāstiprina • IR.lv

Izolācija jāstiprina

Pauls Raudseps

Krievijas katastrofa ik mēnesi padziļināsies, bet Ukrainā cilvēki mirst ik dienu

Pirmā makdonalda atvēršana Maskavā, Puškina laukumā, 1990. gada janvārī vēstīja par jauna vēsturiska laikmeta sākšanos. Lai gan rindas pēc bigmakiem ar frī bija garākas nekā padomju veikalos pēc desas, tolaik pasaules lielākā «maķīša» atvēršana simbolizēja brīvā tirgus un patērētāju sabiedrības triumfu pār plānveida ekonomiku, pārticīgas globalizācijas un individuālās brīvības uzvaru pār komunisma uzspiesto noskretušo pelēcību un militarizēto kolektīvismu. (Jautājumi par gaumi un veselīgu uzturu tolaik palika otrajā plānā.)

Šī viena ātrās ēdināšanas restorāna atklāšana pat ierosināja kādu varbūt ne simtprocentīgi nopietnu, tomēr 90. gados bieži pieminētu un tāpēc vien ietekmīgu ideju ar politoloģisko nosaukumu «Makdonalda miera teorija» — ka pasaules vēsturē nekad nav izcēlies karš starp valstīm, kurās atrodas šī starptautiskā zīmola ēdnīcas. Makdonalda klātbūtne ir globalizācijas radīto valstu savstarpējo saišu simbols un apliecinājums, un virspusēji frivolās teorijas pamatojums bija balstīts svarīgā vērojumā — jo vairāk valstis savā starpā tirgojas, jo mazāka ir iespēja, ka tās viena ar otru karos, jo tirdzniecības saišu pārraušana padarītu konflikta cenu nesamērīgi augstu.

Pēdējo 30 gadu laikā, par spīti dažiem īslaicīgiem izņēmumiem, pirmais būtiskais gadījums, kas nonācis pretrunā ar šo teoriju, ir Krievijas uzbrukums Ukrainai.

Bet kas notika pēc tam? Makdonalds nolēma aizvērt visus savus restorānus Krievijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu