Augs ir uzdīdzis • IR.lv

Augs ir uzdīdzis

Jānis Tučs, Straupes pagasta z/s Zemzari saimnieks. Foto — Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Šo lauku sezonu Jānis Tučs sagaida ar optimistiskām iecerēm un klusām bažām. Šis viņam ir pirmais pavasaris, kad jāuzņemas atbildība par visu daudznozaru saimniecības darbību

Straupes pagasta Zemzari ir trīs paaudžu veidota zemnieku saimniecība. Pirms vairāk nekā 30 gadiem to dibināja pieredzējušais lauksaimnieks Jānis Tučs seniors, kurš drīz vien vadības grožus nodeva dēlam, skolotam agronomam Gunāram. 

Tagadējais saimnieks Jānis Tučs juniors saimniecības darbā ar pilnu jaudu iesaistījās pēc mācību pabeigšanas tolaik vēl Bulduru Dārzkopības tehnikumā. Gunārs plānoja un vadīja augkopību, savukārt gaļas pārstrādes ceha darbību pārzināja Jāņi. Vispirms vecākais, bet kopš 2011. gada jaunākais. 

«Lielos darbus — sēju, ražas novākšanu — veicām kopā. Tad cehā ieskrienu tikai no rītiem pavaicāt, vai viss kārtībā un ko vajag sagādāt. Pēc tam traktorā iekšā un uz lauka. Tēvs ļoti skatījās, lai visi darbi būtu paveikti laikus, tāpēc ir pierasts, ka sezonā jāstrādā ļoti intensīvi. Gulēt iznāk pamaz, bet, redzot, ka viss ātri virzās uz priekšu, ir gandarījums. Pagaidām vēl nespēju iedomāties, kā būs šogad,» klusinātā balsī piebilst Jānis. Pagājušā gada nogalē tēvs pēkšņi šķīrās no dzīves, un šajā pavasarī ar visu būs jātiek galā vienam.

Nezināmā nākotne un govs

Jānis Tučs seniors kolhozu laikos Straupē bija kopsaimniecības priekšsēdētājs. To likvidējot, kļuva par vienu no pirmajiem šīs puses zemniekiem. Kā daudzi deviņdesmito sākumā, izmēģināja visus iespējamos darbības virzienus — piena lopkopību, cūkkopību, aitu un buļļu audzēšanu, sēja graudaugus, stādīja kartupeļus, dārzeņus. Dažus gadus bijusi arī neliela maizes ceptuve un no kolhoza privatizētajā gaļas pārstrādes cehā ražota trīs veidu produkcija — žāvētā gaļa, Straupes desa un «mednieciņi». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu