Dažas no Murakami dzīvēm • IR.lv

Dažas no Murakami dzīvēm

Vilis Kasims, rakstnieks un tulkotājs

Jaunajā stāstu krājumā slavenais japāņu rakstnieks pievēršas savai dzīvei, vienlaikus saglabādams uzticību ierastajām metodēm

Lai gan Haruki Murakami jaunā krājuma Vienskaitļa pirmā persona darbi ir tapuši vairāku gadu laikā, tos vieno gandrīz elēģiska noskaņa, padzīvojušam autoram atskatoties uz dzīvi, lai aprakstītu brīžus un cilvēkus, kas uz viņu atstājuši neizskaidrojamu, bet arī neizdzēšamu iespaidu. Un šeit valdošais «es» vēstījums bieži šķiet tiešām autobiogrāfisks — pat stāstos, kur ienāk Murakami raksturīgais pārdabiskums.

«Šie ir tikai nenozīmīgi notikumi manā neievērojamajā dzīvē,» Murakami raksta stāstā Karnevāls par kādas paziņas rakstura tumšās puses atklāšanos. «Tomēr, kad tos atceros, ir tā, it kā es, ilgi un gari gājis, atgrieztos pie saviem pamatiem. Un esmu savādi aizkustināts.» Labākajos krājuma darbos patiešām pavīd šī sajūta par kādu dziļāku dzīves izpratni — tā savādā apjēga, kas nav iespējama citādi kā tikai attālā mājienā. 

Sevišķi labi tas parādās grāmatas titulstāsta noslēgumā, kad pēc negaidītas un savādas tikšanās ar «draudzenes draudzeni» visa pasaule mājupceļā kļūst sapņaini neskaidra, ar cilvēkiem bez sejas, dzeltenu elpu un čūskām uz koku zariem. Šķietami nenozīmīgā vārdu apmaiņa ir izmainījusi vēstītāja realitāti, līdz arī viņš pats jūtas tajā kā svešinieks.

Diemžēl šādi darbi Vienskaitļa pirmajā personā ir mazākumā, un daudzi citi izplēn, tā īsti neiekustinādami nekādas dziļākas straumes. Pat ja stāsti nav pavisam vienkāršas atmiņu ainas, jebkādi nozīmi paplašinošie elementi tajos nereti šķiet atrauti no pārējā vēstījuma, radot sajūtu par stāsta domas izskaidrošanu, gandrīz morāli. «Palikušas tikai nenozīmīgas atmiņas. Bet arī uz atmiņu nevar paļauties. Vai kāds var droši pateikt, kas toreiz patiešām notika ar mums?» jautā vēstītājs pirmā stāsta Uz akmens pagalvja noslēgumā, tā arī nemēģinādams vest lasītāju nekur tālāk par šo nebūt ne oriģinālo domu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu