Karot var arī ar vārdiem • IR.lv

Karot var arī ar vārdiem

Ukrainas digitālās transformācijas ministrs un vicepremjers Mihailo Fjodorovs
Ādams Satariāno, © The New York Times News Service

Kauninot Apple un sūtot īsziņas Īlonam Maskam, ukraiņu ministrs ķēries pie modernas kara taktikas

Kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, prezidentam Volodimiram Zelenskim galvā iešāvās jauni pienākumi savas valdības vicepremjeram Mihailo Fjodorovam. Un ministru kabineta jaunākais loceklis Fjodorovs (31) nekavējoties ķērās pie cita veida savas valsts aizsardzības pasākumiem — sāka īpašu kampaņu, lai pierunātu lielus starptautiskus uzņēmumus pamest Krieviju, tādā veidā nošķirot šo valsti no globālās ekonomikas un globālā interneta. Lai Krievija, piemēram, vairs netiktu pie jauniem iPhone un nevarētu pārskaitīt naudu ar PayPal.

Lai sasniegtu šādu izolāciju, bijušais IT uzņēmējs Fjodorovs izmantoja dažādus sociālos medijus, kriptovalūtas un citus digitālos rīkus. Tviterī un citos sociālajos tīklos viņš sāka izdarīt spiedienu uz Apple, Google, Netflix, Intel, PayPal un citiem uzņēmumiem, lai tie pārtrauktu savu darbību Krievijā. Viņa vadītā ministrija arī izveidoja īpašu kriptovalūtu fondu, kur savas darbības pirmajās dienās ziedojumos savāca vairāk nekā 60 miljonus ASV dolāru Ukrainas armijas atbalstam. 

Šī darba dēļ Fjodorovs tagad kļuvis par vienu no redzamākajiem Zelenska leitnantiem, kas kā moderna kara ieročus izmanto tehnoloģijas un finanses. Vēl vairāk — Fjodorovs ir radījis pamācību, kā mazāka un militāri vājāka valsts spēj pretoties ārvalstu agresoram ar digitāla aktīvisma metodēm.

Savā pirmajā lielākajā intervijā kopš kara sākšanās 24. februārī Fjodorovs stāsta, ka viņa mērķis ir radīt «digitālu blokādi», lai Krievijas iedzīvotāju dzīvi padarītu pēc iespējas neērtāku un nepatīkamāku un viņi beidzot sāktu apšaubīt savu vadoņu lēmumu sākt jaunu karu. Tagad Fjodorovs uzslavē kompānijas, kas nolēmušas aiziet no Krievijas tirgus, un īpaši uzteic Apple, Google un vēl dažus citus, kas spēruši vienu soli tālāk, pilnībā atslēdzot Krieviju no saviem mobilo lietotņu veikaliem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu