Izšķirošs brīdis pasaules vēsturē • IR.lv

Izšķirošs brīdis pasaules vēsturē

Jānis Kažociņš. Foto — Edmunds Brencis
Pauls Raudseps

Atvaļinātais ģenerālis Jānis Kažociņš par to, kāpēc karu Ukrainā var izbeigt tikai varas maiņa Krievijā

Krievijas ofensīva Ukrainā ir iebuksējusi, tomēr artilērija un raķetes turpina postīt pilsētas un nogalināt daudzus civiliedzīvotājus. Kā karš varētu attīstīties tālāk, un kādas tam gaidāmas beigas? Ir turpina intervēt militārās jomas speciālistus, kas izskaidro notiekošo un iezīmē nākotnes scenārijus. 

Šīs pirmdienas pēcpusdienā izvaicājām bijušo Satversmes aizsardzības biroja vadītāju, tagad Valsts prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos un Nacionālās drošības padomes sekretāru, atvaļināto ģenerāli Jāni Kažociņu.

Kā vērtējat līdzšinējo kara gaitu?
Lielākajai daļai Eiropas drošības dienestu, izņemot anglosakšu piecām acīm (ASV, Lielbritānija, Kanāda, Austrālija un Jaunzēlande — red.), bija pārsteigums, ka tas nebija blefs un Krievija tiešām uzbruka. Pēc tam pārsteigums pārgāja krievu pusē, jo viņi vienkārši nebija gaidījuši tik nopietnu pretestību no ukraiņiem. Putins bija ticējis savai propagandai vai tam, ko padomnieki viņam piespēlēja. Viņi nebija gaidījuši, ka Rietumu solidaritāte varētu būt tāda, kāda tā izrādījās, ka NATO un Eiropas Savienība turējās kopā. 

Visbeidzot viņi bija pārvērtējuši savu bruņoto spēku spējas un gatavību. Ļoti daudziem Rietumu analītiķiem, un es pie tiem pieskaitītu arī sevi, tas bija pārsteigums. Par taktiskajām un stratēģiskajām kļūdām jau daudz ir runāts, bet viens no galvenajiem iemesliem noteikti ir tas, ka visa operācija tika turēta lielā slepenībā. To zināja ļoti maz cilvēku, rezultātā viņi nebija sagrupējušies. Nebija tāda apgāde un loģistika, kāda nepieciešama, lai varētu nopietni kaut ko darīt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu