Arī Krievija bēg • IR.lv

Arī Krievija bēg

25
Tagad Rīgā dzīvojošā žurnāliste Oļesja Šmaguna par tā dēvēto Panamas dokumentu pētījumiem un Putina finanšu shēmu atšifrēšanu saņēmusi Pulicera balvu. Foto — Vmestemedia.ru
Laura Dumbere

Krievija nupat pieņēmusi likumu, kas paredz 15 gadu cietumsodu par «nepatiesu ziņu» izplatīšanu saistībā ar karu Ukrainā — tagad pat vārda «karš» lietošana var novest cietumā. Žurnāls Ir tikās ar trim Krievijas pilsoņiem, kuri jau agrāk no Putina režīma atbēguši uz Latviju un šī likuma bardzību var pilnībā attiecināt uz sevi

Mani sarunas biedri ir drosmīga žurnāliste Oļesja Šmaguna, kura par tā dēvēto Panamas dokumentu pētījumiem un Putina finanšu shēmu atšifrēšanu saņēmusi Pulicera balvu, bet dzimtenē pasludināta par «ārvalstu aģenti» un nevar tur atgriezties.

Maskavas teātra producente, režisore un kultūras žurnāliste Jevgēnija Šermeņeva pirms pieciem gadiem pārcēlās uz Latviju, jo savu politisko uzskatu dēļ zaudēja darbu un saprata, ka tūliņ var nonākt uz apsūdzēto sola kādā absurdi safabricētā lietā.

Tatarstānā dzimušais IT jomas speciālists Emīls Sjundjukovs pasniedz datorzinātnes Latvijas Universitātē un izstrādā inovatīvas tehnoloģijas medicīnas jomā. Viņš gribētu un varētu pretendēt uz Latvijas pilsonību, taču šobrīd neriskē spert kāju Krievijas vēstniecībā, lai atteiktos no tās pilsonības.

Viņi 5. martā Rīgā bija gājienā par mieru Ukrainā un pret Putina sākto karu, piedalās protesta piketos pie Krievijas vēstniecības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu