«Ukraiņi ir kā dzelzsbetons» • IR.lv

«Ukraiņi ir kā dzelzsbetons»

20
Raimonds Graube. Foto — Kristīne Madjare
Pauls Raudseps

Ģenerālis Raimonds Graube par Krievijas militārajām kļūdām Ukrainā, NATO neiesaistīšanos karadarbībā un kodolkara risku

Ziņas no karalauka Ukrainā turpina pienākt daudz, tās saprast un pareizi interpretēt cilvēkiem bez militārās pieredzes var būt grūti. Tāpēc Ir turpina intervēt militārās jomas speciālistus, kas izskaidro notiekošo un iezīmē nākotnes attīstības scenārijus. Šīs pirmdienas pēcpusdienā  izvaicājam Nacionālo bruņoto spēku bijušo komandieri, atvaļināto ģenerāli Raimondu Graubi.

Kā militārā kampaņa attīstījusies līdz šim, un kas gaidāms tālāk?
Krievija šobrīd jau 48 stundas nav veikusi gandrīz nekādas sauszemes kontakta militārās operācijas un mēģinājumus ieņemt pilsētas, bet notiek pilsētu bombardēšana no gaisa ar vidēji tālas darbības ieročiem. Krievijas pirmais plāns — miermīlīga ieiešana, kur «miera uzturētājus» sagaidīs ar atbalsta demonstrācijām — izgāzās pirmajās trijās dienās. 

Otrs vilnis bija mēģinājumi ieņemt pilsētas — Kijivu, Harkivu — ar tām vienībām, kas atradās Krievijas karaspēka priekšgalā. Tas neizdevās. Tagad ir pauze, lai saprastu, kā rīkoties. Joprojām paliek spēkā sliktākā prognoze, ka notiks klasiska Otrā pasaules kara konvencionāla operācija. Tiek iznīcinātas priekšējās aizsardzības pozīcijas. Tās ir dzīvojamās mājas, jo kauja notiek pilsētās. Tāpat arī dziļumā tiks iznīcināti mērķi, arī tur ir civiliedzīvotāji. Tie ir milzīgi upuri, bet arī pašam uzbrucējam. 

Pilsētas ieņemšanas kaujas ir ļoti asiņainas, brutālas. 21. gadsimtā es to nevaru iedomāties. Taču Krievija tam ir trenēta. Atcerēsimies Sīriju. Tika iznīcinātas pilsētas, sagraujot aizsardzību. Šķiet, ka to darīs, jo nav cita ceļa, kā realizēt tos mums nesaprotamos, necivilizētos Putina mērķus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu