Bez brīnumlīdzekļiem • IR.lv

Bez brīnumlīdzekļiem

2
Aivars Ozoliņš

Lidojumiem slēgta zona Ukrainā palīdzētu Putinam valdīt Krievijā

Putins nevar uzvarēt Ukrainā, taču karš nebeigsies, kamēr Krievija nebūs sakauta. Tāpēc ir emocionāli saprotama prezidenta Zelenska prasība NATO pasludināt Ukrainas gaisa telpu par lidojumiem slēgtu zonu — Krievijas armijai nav izredžu pret alianses militāro spēku. Taču to darīt nozīmētu rīkoties līdzīgi Putinam, kurš savas militārās kampaņas izgāšanos mēģina labot ar vēl sliktākiem risinājumiem.

Pirmkārt, tas nozīmētu NATO karu ar Krieviju. Būtu jānotriec krievu lidmašīnas, kuras pārkāptu aizliegumu. Būtu jāiznīcina arī Krievijas armijas pretgaisa aizsardzības sistēmas. Turklāt lielākos postījumus Ukrainas pilsētām pašlaik nodara Krievijas artilērija, nevis aviācija, tāpēc, vadoties no emocionālās loģikas, lai pasargātu civiliedzīvotājus, būtu jāiznīcina arī tā.

NATO ģenerālsekretārs Stoltenbergs ir pateicis, ka tas «varētu izvērsties par pilna mēroga karu Eiropā» un nozīmētu vēl vairāk ciešanu vēl vairāk cilvēkiem, tāpēc NATO to nedarīs.

Taču, otrkārt, to izdarīt NATO, visticamāk, nemaz nevarētu. Šķiet, ka rietumvalstu apbrīnojamā vienotība pret Krievijas agresiju daudziem likusi piemirst, ka ir nevis kāda viena persona vārdā Nato, bet gan 30 demokrātisku valstu alianse, kas lēmumus pieņem pēc vienprātības principa. Diskusija par to, vai sākt karu ar Krieviju, sašķeltu NATO. Diezin vai, piemēram, Turcijai par to būtu tāds pats viedoklis kā, teiksim, Luksemburgai, bet Ungārija vai Itālija balsotu tāpat kā Melnkalne vai Latvija. NATO nespēja vienoties būtu Putina uzvara un nepasteidzinātu kara izbeigšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu