Podkāsts nr.118: Vai Putins karu jau zaudējis? Kā Eiropa iztaisnoja stāju? Kur pazudis kovids? • IR.lv

Podkāsts nr.118: Vai Putins karu jau zaudējis? Kā Eiropa iztaisnoja stāju? Kur pazudis kovids?

podkāsts šķiltava
Pauls Raudseps

Nedēļas laikā Eiropas drošības politika mainījusies vairāk nekā pēdējos 30 gados

Karš Ukrainā ildzis tikai nedēļu, bet tā liekas gandrīz kā mūžība. Daļēji tāpēc, ka šis laiks ir tik satraukts un intensīvs. Katru rītu mostamies ar jautājumiem — kā iet Zelenskim? Vai Kijiva turās? Dienas gaitā tveram pēc jebkuras jaunas informācijas par kara gaitu, jūtam sašutumu par Putina karaspēka noziegumiem un apbrīnu par ukraiņu neticamo drosmi un spēju saglabāt humora sajūtu pat šajā traģiskajā un draudpilnajā laikā. Taču laika apziņu ietekmē arī fakts, ka aizgājušajās dienās notikuši tik nozīmīgi pavērsieni Rietumu drošības politikā un attiecībās ar Krieviju, kādi nav pieredzēti kopš PSRS sabrukuma pirms 30 gadiem. Lēmumi, kuri vēl februāra sākumā šķita pilnīgi neiespējami, mēneša beigās jau likās dabiski un nenovēršami.

Tik draudīgi un dramatiski notikumi rada arī psiholoģisko spiedienu un stresu. Mēs Latvijā, protams, nepiedzīvojam neko pat tuvu tam, kas šobrīd jāpārcieš ukraiņiem, tomēr arī šeit ir jāspēj krīzes laikā gan parūpēties par sevi, gan atbalstīt līdzcilvēkus.

Bet kas noticis ar otro mūsdienu krīzi? Kovids šobrīd mūsu apziņā atkāpies dziļi otrajā plānā, taču vīruss nekur nepazūd tikai tāpēc, ka mēs par to nedomājam.

Spriež Marija Leskavniece, Aivars Ozoliņš un Pauls Raudseps.

Podkāstā Šķiltava Ir žurnālisti katru piektdienu izskaidro, apspriež un reizēm arī iesmej par nedēļas politiskajiem un sabiedriskajiem notikumiem. Atklāj gan notikumu, gan pašu darba aizkulises, kurām neatrodas vieta tradicionālajā drukātā žurnāla rāmjos. Podkāsts ir pieejams Ir.lv, Spotify, Apple un Google Podcasts.

Labākais veids, kā atbalstīt šo podkāstu — abonēt Ir.

Paldies a/s “Latvijas Finieris” par atbalstu raidieraksta tapšanai.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu