Edžus Kauķis, Ginesa rekorda sasniedzējs • IR.lv

Edžus Kauķis, Ginesa rekorda sasniedzējs

«Daudzi jautā, kad būs nākamais rekords. Pašlaik domāju, ka ar vienu pietiek. Ja man šo kāds atņems, tad varbūt domāšu to atgūt vai sasniegt kādu citu rekordu,» saka iluzionists Edžus Kauķis, kuram pieder pasaules Ginesa rekords, ar vienu roku veicot visvairāk kāršu kavas pārcēlienu stundā. Foto — Justīne Zonne
Alise Zita Zeidaka

Edžus jau bērnībā sapņoja, ka reiz Ginesa rekordu grāmatā varētu ierakstīt savu vārdu. Pirms pusgada viņš stundas laikā visvairāk reižu ar vienu roku pārcēlis kavas kārtis (Most one-handed Charlier cuts in one hour) un nesen saņēmis oficiālu apstiprinājumu — viņam pieder Ginesa rekords.

Edžus ekrānā demonstrē, kā tas jādara — ar kāršu kavu veikli darbojas divi pirksti. Rekorda sasniegšanas brīdī viņam izdevies kārtis pārcelt 3547 reizes. Stundā ir 3600 sekunžu, tātad Edžus triku veica gandrīz reizi sekundē. Kā viņš nolēma gatavoties Ginesa rekorda gāšanai? «Man ir draugs lietuvietis, kurš pārspēja Ginesa rekordu un teica, ka man arī vajag kaut ko pārspēt.» Draugam pieder rekords visātrākā un vistālākā spēļu kāršu mešanā ar vienu roku. 

Edžum ir populārs YouTube kanāls Iluzionists Edžus, un, sekojot drauga ieteikumam, viņš par Ginesa rekordu ieminējās kādā tiešraidē. «Kopā sākām meklēt rekordus, ko varētu pārspēt. Gribējām kaut ko saistītu ar trikiem.» Vispirms Edžus gribēja iesniegt jaunu triku. «Reti kurš iluzionists var samaisīt kārtis ar vienu roku, bet es to varu ļoti ātri. Tur tiešām varu būt viens no labākajiem pasaulē.» Taču Ginesa rekordu grāmata Edžus ideju noraidīja, un nācās izvēlēties kādu no sarakstā esošajiem.

Kā noris rekorda sasniegšana? Samaksājot dalības maksu, pieteikties var ikviens. Tad ir divi varianti. Pirmais — uzaicināt oficiālos tiesnešus, taču tas ir dārgs prieks, jo jāsedz viņu ceļa un citi izdevumi. Otrais — jāpiesaista divi neatkarīgi liecinieki, divi cilvēki, kas uzņem laiku, un viens cilvēku, kas fiksē veiktos kāršu pārcēlienus. Viss process ir jāfilmē nesagraizītā, nemontētā video. Iesaistītajiem jāaizpilda dokumenti, kas apliecina, ka viss noticis godīgi. Kameras priekšā jāattaisa jauns tieši Bicycle kāršu komplekts un jāizņem džokeri un reklāmas kārtis, kavā atstājot 52 kārtis. «Jauna kava visu padara sarežģītu, jo sākumā kārtis slīd.» Ja kāda kārts trika laikā no kavas izslīd, mēģinājums ir izgāzies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu