Kad princese sāk kakāt • IR.lv

Kad princese sāk kakāt

14
Vitālijs Manskis. Foto — Reinis Hofmanis
Ieva Puķe

Putina karš pret Ukrainas demokrātiju ir PSRS sabrukuma turpinājums, uzskata kinorežisors Vitālijs Manskis. Uz šonedēļ Rīgā notiekošo Artdocfest Riga viņš uzaicinājis Nobela miera prēmijas laureātu Dmitriju Muratovu, tuvu Mihaila Gorbačova draugu

Dokumentālo filmu festivāla Artdocfest Riga rīkotājs Vitālijs Manskis, ar kuru tiekos pirmdien, trīs dienas pirms foruma sākuma, nāk klajā ar paziņojumu: «Aizliedzam festivālā turpmāk piedalīties filmām, kuru veidošanā iesaistījušās Krievijas valsts struktūras. Jau šogad no 37 filmām Rīgā neparādīsim divas, kam ir šāds finansiāls atbalsts.» Tad viņš uz mirkli iepauzē. «Es labi pazīstu abu filmu režisorus, viņi ir mani draugi. Bet ir pienācis brīdis, kad jāpieņem skaidri lēmumi attiecībā uz visu, kam ir sakars ar Krievijas valsts iestādēm.»

Satiekoties bijušā restorāna Tinto telpās, kur līdz 8. martam iekārtots festivāla birojs, Manskis nestaro priecīgā satraukumā. Acis nogurušas, skumju pilnas. Naktī uz pirmdienu viņš ar sievu Natāliju maz gulējuši, skatījušies ziņas.

Režisora Manska stāsts Latvijā ir zināms. Talantīgs VGIK absolvents, viņš 90. gados sāka veiksmīgu producenta karjeru Krievijas lielākajos televīzijas kanālos. Kā dokumentālists piekļuva varas spicei: Mihailam Gorbačovam, Borisam Jeļcinam, Vladimiram Putinam. Taču 2014. gadā, kad Krievija anektēja Krimu, Mansku ģimene no Maskavas pārcēlās uz Rīgu. Vitālijam ir ukraiņu saknes. Dzimtajā Ļvivā dzīvo māsas ģimene. Odesā palikusi mamma, šīs nedēļas sākumā viņu joprojām nebija izdevies nogādāt drošībā.

Sarunu ar Manski sākām jau pagājušajā piektdienā, taču atgriezāmies pie tās, lai papildinātu. Visticamāk, publicēšanas brīdī kaut kas atkal būs mainījies. Manskis cer, ka politiskā situācija nekavēs Rīgā ierasties festivāla žūrijas locekli Dmitriju Muratovu — avīzes Novaja Gazeta redaktoru un 2021. gada Nobela miera prēmijas laureātu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu