Kā palīdzēt Ukrainas bēgļiem • IR.lv

Kā palīdzēt Ukrainas bēgļiem

Dimitrijs Trofimovs. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs skaidro, kāpēc milzīgais atbalsts ir jākoordinē, un slavē Latvijas pašvaldības

Otrdienā, kad top šis raksts, Latvijas valdība steidzamības kārtā izskata īpašu Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumprojektu. Tas paredz virkni atvieglojumu bēgļiem no kara pārņemtās Ukrainas. Būtiskākais — izceļotāji varēs arī strādāt. Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs ir iepriecināts par Latvijas pašvaldību atsaucību palīdzības sniegšanā bēgļiem: «Var redzēt, ka kovida laiks mūs kaut kādā veidā sagatavoja, jo šodien runājam jau no pusvārda.» 

ANO Bēgļu aģentūra ziņo, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā bēgļu gaitās līdz otrdienai devušies vairāk nekā 660 tūkstoši cilvēku. Lielu daļu bēgļu uzņēmusi Polija, Rumānija, arī Moldova. Latvijā robežsardze līdz pirmdienas vakaram bija reģistrējusi 419 ieceļotājus no Ukrainas, no tiem 20 ir izsniegtas vīzas, bet trīs cilvēki pieprasījuši patvērumu, stāsta Trofimovs. ANO dati liecina, ka Ukrainā dzīvo vairāk nekā 43 miljoni iedzīvotāju, tāpēc noteikti varam gaidīt, ka arī mums būs vēl jāuzņem patvēruma meklētāji.

«Mēs visi pirmo reizi ejam kaut kam tādam cauri. Šobrīd sadarbība, kas veidojas ar pašvaldībām, nekad iepriekš tādā līmenī un apjomā nav bijusi,» mūsu attālināto sarunu pirmdienas vēlā pēcpusdienā sāk Trofimovs. Viņam jau bijušas sanāksmes ar palīdzības sniedzēju organizācijām un pašvaldībām, kas gatavas cilvēkus izmitināt un pabarot. Lielas cerības viņš saista ar īpašo atbalsta likumu, kas ļautu Ukrainas civiliedzīvotājiem izsniegt ilgtermiņa vīzu līdz vienam gadam ar tiesībām uz darbu. 

Ko vēl paredz likumprojekts? Trofimovs uzskaita — no kara bēgošajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem būs tādas pašas tiesības uz sociālo palīdzību kā Latvijas iedzīvotājiem. Viņi arī varēs saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus tāpat kā mūsu iedzīvotāji. Valsts šiem kara bēgļiem līdz 90 dienām nodrošinās primāro atbalstu, proti, izmitināšanu un ēdināšanu. Sociālos pakalpojumus nodrošinās tā pašvaldība, kurā cilvēki būs izmitināti. Bēgļi saņems arī visu palīdzību no Eiropas fondiem — gan pārtikas pakas, gan trūcīgo atbalstu, tehnisko palīglīdzekļu finansēšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu