Agnija Graudiņa, dārgakmeņu tirgotāja Ēģiptē • IR.lv

Agnija Graudiņa, dārgakmeņu tirgotāja Ēģiptē

Agnija savā veikaliņā Šarm eš Šeihā gaida ciemos arī latviešus. Foto no privātā arhīva
Ieva Alberte

Šarm eš Šeihā no horizonta raušas ārā koši balta saule. Ir silts, lai arī ziema. Latviete Agnija savā rotaslietu veikalā Velardi ģērbusies kleitā un tikai pret vakaru uzmetīs jaku, jo kļūs vēsāks. Agnija ar vīru Mahmudu El Iraki veikaliņu tirdzniecības centrā atvēra pērn novembrī — iepriekš dārgakmeņu rotaslietas tirgoja internetā. Veikala vienā plauktā nopērkamas arī latvietes adītas rotaļlietas.

Agnija ir no Mālpils. Māk spēlēt flautu, izmācījusies Rīgā par sociālo pedagoģi, nolēma Amsterdamā pastrādāt par viesmīli kafejnīcā. Nostrādāja gadu, tad nomainīja kafejnīcu. «Tā bija mana pirmā darbdiena, kad pa durvīm ienāca Mahmuds. Pasūtīja caffee latte. Tā bija viņa pirmā diena Amsterdamā,» notikušo atceras Agnija. Kopš tās 2014. gada 24. jūnija dienas Mahmuds nāca uz kafejnīcu ik dienu. Agnijas dēļ. Reiz uzaicināja uz kādu pasākumu. «Un viss — tā esam kopā. Bija lemts.» Pēc septiņu mēnešu kopdzīves Eiropā abi saderinājās. Apprecējās savā trešajā pazīšanās vasarā. Agnija atstāja savu uzvārdu, jo Ēģiptē neuzstāj, ka sievai jāpieņem vīra uzvārds. Trīs gadus abi nodzīvoja Dubaijā, strādādami par stjuartiem Emirates Airline. 

Ik pa laikam Mahmuds rosināja Agnijai kopīgi dibināt uzņēmumu, strādāt savā labā. Un 2018. gadā Kairā tapa Velardi interneta veikals. Vēlāk arī pārstāvniecība Dubaijā. «Kāpēc Velardi? Vienkārši labskanīgs itāļu vārds. Skan karaliski,» saka Agnija. Vīrs paņēma kredītu sākuma kapitālam un devās pirmo dārgakmeņu meklējumos uz Kolumbiju, Vjetnamu, Madagaskaru un citur. «Izcili dārgakmeņi ir grūti pieejami. To meklēšana aizrauj mūs abus. Liels prieks, ja izdodas atrast retu, augstvērtīgu un dzidru. Nezinu, kāpēc daudziem patīk dimanti, safīri ir vērtīgāki,» saka Agnija. Viņi paši arī veido dizainu, rotas stāstu — ideja materializējas darbnīcās Ēģiptē. «Tāds gredzens, rokassprādze vai kaklarota ir pasaulē tikai viena. Unikāla.» Kad klients Velardi iegādājas rotu, lai to dāvinātu meitai kā ģimenes dārgumu, Agnijai ir prieks un pagodinājums! 

Nesen Velardi ienāca kāds latviešu pāris, nopirka rokassprādzi. Ceļotāji. Jā, Covid-19 ierobežojumi Ēģiptē ir, taču neviens tos īpaši nekontrolē. Cilvēki maskas tikpat kā nenēsā. Arī vakcinēšanās ir pašplūsmā. «Dzīve notiek — viesnīcas pilnas, restorāni arī. Gaidu latviešus ciemos!» saka Agnija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu