Dažas minūtes valodai • IR.lv

Dažas minūtes valodai

1
Foto — Scanpix
Marija Leskavniece

Vienkārša vārdu spēle raisījusi interesi miljoniem lietotāju, bet tās radītājam atnesusi arī miljonus dolāru

Vārdu minēšanas spēle Wordle ņirbošajos interneta plašumos patiesi izceļas ar vienkāršību. 30 tukši lodziņi, sakārtoti sešās rindās pa pieciem, un tastatūra zem tiem — tik askētisks ir spēles «laukums». Spēlētāja uzdevums ir sešos piegājienos uzminēt kādu piecu burtu vārdu. Turklāt dienā tikai vienu un visiem dalībniekiem vienādu. Raksta publicēšanas dienā minēšanai būs pieejams 250. vārds. Savukārt spēles latviskajā versijā Vārdulis šodien var izmēģināt uzminēt 54. vārdu.

Dāvana draudzenei

Wordle radījis Bruklinā dzīvojošs programmētājs Džošs Vordls (Josh Wardle). Pandēmijas nogarlaikots, viņš izveidoja to savai draudzenei, jo zināja, ka viņai patīk vārdu spēles. Sākotnēji Wordle, kuras nosaukums ir saspēle ar paša uzvārdu, bija izklaide tikai viņiem diviem. Vēlāk Vordls padalījās ar ģimenes locekļiem un draugiem, bet pagājušā gada oktobrī Wordle padarīja pieejamu arī plašākai sabiedrībai. Kopš tā laika spēlētāju skaits ir pieaudzis ģeometriskā progresijā. 1. novembrī minēja 90 cilvēku, 2. janvārī — 300 tūkstoši dienā, bet janvāra beigās jau vairāki miljoni spēlētāju. 

Lai padarītu minēšanu vienkāršāku, pēc katra mēģinājuma burti, kas uzminēti īstajā vietā, redzami uz zaļa fona, bet tie, kam jābūt meklētajā vārdā, bet atrašanās vieta vēl nav uzminēta, — uz dzeltena. Spēles noslēgumā iespējams nokopēt krāsaino klucīšu taisnstūri un padalīties ar citiem, kā šodien veicies. Jo augstāk ir viscaur zaļi iekrāsotā rinda, jo ātrāk izdevies uzminēt vārdu. Sākotnēji iespējas dalīties ar rezultātu nemaz nebija. Vordls to spēlei pievienoja tikai decembra vidū, taču tieši tas bija viena no spēles fenomenālo panākumu atslēgām.

Pērnā gada nogalē krāsainie klucīši pārpludināja sociālos tīklus, it īpaši karstāko diskusiju mājvietu Twitter. Tā kā kvadrātiņiem nav pievienota saite uz spēli, tikai tās nosaukums, skaitlis, kas norāda, kurš vārds pēc kārtas tas bijis, un minējumu skaits, zem publicētajiem klucīšiem krājās jautājumi un raisījās sarunas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu