Nacionālā kino galerija • IR.lv

Nacionālā kino galerija

Kadrs no seriāla Krimināllieta iesācējam. Attēlā centrā Mārcis Maņjakovs politiski ietekmīga darboņa lomā. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Sākas Lielais Kristaps — ko nepalaist garām

Puse nedēļas ar latviešu kino. Lielais Kristaps kompaktā laika nogrieznī skatītājiem demonstrēs Nacionālajai kinobalvai nominētos darbus, kā arī atsevišķu jaunāko filmu pirmizrādes. Tām šajā rakstā pievērsīšos. Šogad pirmo reizi Lielā Kristapa vēsturē festivālu atklās daudzsēriju kinodarbs — Armanda Zvirbuļa režisētā seriāla Krimināllieta iesācējam pirmās divas epizodes. Taču jauninājumi saistāmi ne tikai ar atklāšanu, programmā iezīmējas patīkama tendence — Latvijas kino kļūst žanriski daudzveidīgāks. 

Seriālu uznāciens

Festivāla atklāšana ar seriālu norāda, ka šis žanrs pie mums tiek apgūts arvien plašāk. 2019. gadā pārliecinoši izskanēja simtgades seriāls Sarkanais mežs, kura veidotāju vidū bija arī daļa no Krimināllietas iesācējam komandas, arī režisors Armands Zvirbulis un producente Arta Ģiga. Pērn ar vērienu tika izrādīts Emīlijas Benjamiņas dzīves portretējums Emīlija. Latvijas preses karaliene, bet LTV startēja miniseriāls jauniešu auditorijai Paliec negatīvs. 

Krimināllietas iesācējam septiņas sērijas balstītas latviešu detektīvromānu klasiķa Andra Kolberga darbā Meklējiet sievieti. Seriāls, lai arī sākotnēji maldīgi raisa līdzību ar 90. gadu un tūkstošgades mijas krievu televīzijas seriāliem, ātri vien iegūst nostrādātu un sazarotu dramaturģisko struktūru, ievelkot skatītāju aizvien nepacietīgākā un azartiskākā kārē atšķetināt notikumus. Stāstā par 90. gadu vidū pastrādātu noziegumu virkni ieskanas gan atsauces uz jaunatgūtās neatkarības sākotnējo vētrainumu, gan sociopolitiski apakštoņi, kas pievēršas arī «čekas maisiem» un atjaunotās brīvvalsts izvēlētajam integrācijas kursam. 

Filmas veidotāji ir paveikuši milzīgu darbu attiecīgā laikaposma vides portretējumā, piesaistījuši daudzveidīgu aktieru komandu. Uz ekrāna redzam labi zināmus Latvijas teātra aktierus, piemēram, Ģirtu Krūmiņu un Pēteri Gaudiņu — abi spēlē policijas darboņus, kuru patiesie nodomi labu laiku skatītājiem paliek noslēpumā tīti. Viena no būtiskākajām lomām uzticēta ukraiņu aktierim Oleksijam Gorbunovam, kurš spēlē izbijušu cietumnieku un kramplauzi, savukārt detektīva lomā ir pazīstamais krievu aktieris Jurijs Curilo, kas savulaik spēlējis arī krievu kinoklasikas darbā Hrustaļov, mašīnu!, ko 1998. gadā režisēja Aleksejs Germans (vecākais). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu