Jāatgriežas korī! • IR.lv

Jāatgriežas korī!

Daina Markova. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Agnese Meiere

XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku izpilddirektore Daina Markova stāsta par plānoto svētku norisi un aicina atgriezties koros tos, kas pandēmijas dēļ no dalības bija atteikušies

Pēc 2021. gada virtuālajiem skolēnu dziesmu un deju svētkiem lielākais uztraukums bija par to, lai 2023. gadā paredzētie Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki vispār notiktu. Bažas radīja fakts, ka svētki būs jāpārceļ, ja Covid-19 dēļ kolektīvi nespēs tiem sagatavoties. Dziesmu svētku virsdiriģenti un Latvijas novadu un pilsētu virsdiriģenti valsts augstākajām amatpersonām janvārī nosūtīja atklātu vēstuli, kurā pauda bažas par 2023. gada svētku apdraudējumu. Viņi arī aicināja pēc ārkārtējās situācijas beigām ieviest katra amatiermākslas žanra specifikai atbilstošu epidemioloģiskās drošības prasību kopumu, bet priekšlikumu izstrādē un lēmumu pieņemšanā iesaistīt koru diriģentus.

Par laimi, pagājušajā nedēļā visas bažas tika kliedētas — valdība ne tikai apstiprināja rīkojumu, ka Vispārējie dziesmu un deju svētki notiks nākamgad no 30. jūnija līdz 9. jūlijam, bet arī lēma, ka no 1. marta amatierkolektīvi var atsākt pilnvērtīgu mēģinājumu procesu. 

Būtiski tas, ka izvēlēta arī svētku dvēsele. Proti, noslēdzies XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku izpilddirektora amata konkurss, un Latvijas Nacionālā kultūras centra komisija par piemērotāko amatam atzina Dainu Markovu. Cilvēku ar pieredzi liela mēroga projektu un pasākumu vadībā, ilggadēju pieredzi komandas darba plānošanā un vadībā, kā arī sadarbībā ar valsts un pašvaldības iestādēm. Vairāk nekā 20 gadus viņa strādājusi Latvijas Televīzijā un no 2013. līdz 2019. gadam bijusi Latvijas Nacionālā operas un baleta valdes locekle. Markova darbu sāks jau nākamnedēļ, 1. martā.

Par mūsu tikšanās vietu Daina izvēlas restorānu Ferma, galvenokārt tāpēc, ka latvisks restorāns ar vietējo ēdienkarti. Tikai pēc tam Daina iedomājas, cik zīmīgā vietā notiks mūsu saruna — tieši pāri ielai plešas Dziesmusvētku parks! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu