Virziens uz Austrumiem • IR.lv

Virziens uz Austrumiem

1
Aivars Ozoliņš

Balsojumā pret Osipovu sevi pieteica prettiesiskuma koalīcija

Pagājušonedēļ Nacionālā apvienība kopā ar Saskaņu un Zaļo un Zemnieku savienību atklāti noraidīja neatkarīgu tiesu varu un parādīja šīs politiskās trīsvienības ieskatā Latvijai turpmāk ejamo ceļu, kurš dabiski novestu mūs autoritāru režīmu ģimenē. Šo partiju balsojums pret Satversmes tiesas bijušās tiesneses Sanitas Osipovas apstiprināšanu Augstākās tiesas tiesneses amatā patiesībā bija balsojums par šai koalīcijai paklausīgu tiesu varu Latvijā.

Osipova bija tikai iegansts. Lēmums bija tēmēts Satversmes tiesai un līdz ar to arī visai Latvijas tiesu sistēmai.

Pirmkārt, deputātu iebildumiem pret Osipovu nebija sakara ar viņas profesionālo atbilstību amatam, ja neskaita «zemnieka» Valaiņa šaubīšanos, vai viņa ir kvalificēta darbam AT Civillietu departamentā, kaut gan tieši Civillietu departamenta senatoru kopsapulce bija vienbalsīgi atzinusi viņu par piemērotu. Gandrīz visi iebildumi bija neslēpti politiski. Tas pats Valainis gaudās, ka tiesnesei esot «visiem zināmi liberāli uzskati». Citiem nebija patikuši viņas izteikumi intervijās, ka «jāaizstāv dažāda veida ģimenes» (nacionāli konservētais Kiršteins), un pat tas, ka Osipova neiebilda pret Saeimas lēmumu ierobežot nevakcinēto tiesības strādāt (savas partijas uzmestais Vjačeslavs Dombrovskis). Un vai katrs otrais dievojās pazīstam «Satversmes garu», kuru Osipova nesaprotot vismaz daļā par ģimenes tiesībām. Un uzstāja, ka Satversmes tiesai vispār nevajadzēja par to lemt.

Ir runa par 2020. gada novembrī ST secināto, ka Satversmei neatbilst Darba likuma norma par tiesībām uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas tikai bērna tēvam un ka šādas tiesības ir arī viendzimuma pāriem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu