No pupiņas līdz tāfelītei • IR.lv

No pupiņas līdz tāfelītei

Bean-to-Bar jeb amatšokolādes ražotājs pārzina ikvienu tās tapšanas posmu, sākot no pupiņu audzēšanas līdz gatavajai tāfelītei. Foto — Pixabay.com
Marija Leskavniece

Pasaulē aizvien lielāku popularitāti gūst amatšokolāde jeb Bean-to-Bar koncepts kakao kāruma gatavošanā

Aveņu drumslas, apelsīnmiziņas sprogas un čili adatiņas. Šokolādes gatavošana jau gadsimtiem ilgi bijis lidlauks konditoru izdomai. Tomēr amatšokolādes gatavotāji tronī atkal iesēdinājuši pašu kakao pupiņu. Šī šokolādes gatavošanas veida būtiskākā iezīme — ceļš no kakao pupiņas līdz gatavajai šokolādes tāfelītei ir saīsināts, cik vien iespējams, turklāt ražotājs pārzina un kontrolē visus tā posmus. Tādējādi arī pircējs var izvērtēt ne tikai kāruma garšas īpašības, bet arī būt drošs par tā izcelsmi un ražošanas ētiskajiem aspektiem.

Ētisks gardums

Tas bija loģisks turpinājums apzinātākai dzīvei un dzīvesveidam — tā par izvēli 2019. gadā sākt ražot amatšokolādi saka zīmola Aume saimniece Jekaterina Bogdanova-Dudarenko. Kopā ar dzīvesbiedru Oleksi viņi izlēma, ka grib gatavot šokolādi, kas atbilst ne tikai augstiem kvalitātes standartiem, bet arī apdomājot ietekmi uz vidi un cilvēkiem, kas iesaistīti tās tapšanā. Tā viņi nonāca līdz kustībai «no pupiņas līdz tāfelītei», kas plašāk zināma ar anglisko apzīmējumu Bean-to-Bar. «Mēs bijām pirmie, kas iepazīstināja Latvijas iedzīvotājus ar šo ideju,» saka Jekaterina.

Tolaik ne tikai pie mums neviens ar neko tamlīdzīgu nenodarbojās, arī citviet pasaulē bija grūti atrast piegādātāju, kas būtu gatavs vest uz Latviju salīdzinoši mazu apjomu pupiņu. Turklāt no saimniecības, kurā tās audzētas, rūpējoties par apkārtējo vidi un nodrošinot strādniekiem godīgu samaksu. «No pupiņas līdz tāfelītei» ir salīdzinoši jauns koncepts, radies jaunās tūkstošgades sākumā. 

«Tas bija ilgs ceļš, toreiz veltījām ļoti daudz laika, lai atrastu kādu, kurš gatavo mazas pupiņu partijas, turklāt ir gatavs pierādīt to izcelsmi,» atceras Jekaterina. Paši meklējuši audzētājus, urbušies cauri receptēm. Nav viena universāla šokolādes gatavošanas veida, kas derētu visām pupiņām. Katram reģionam jāatrod īstā pieeja. «Garšas notis neatvērsies pareizi, ja neatradīsi īsto temperatūru,» viņa paskaidro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu