Dzīves poetizēšana • IR.lv

Dzīves poetizēšana

Krista Anna Belševica. Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

Jaunā rakstniece Krista Anna Belševica (28) kopš jūnija studē Greifsvaldes Universitātē un cer sava pētījuma rezultātus pārvērst doktora disertācijā. «Mani interesē cilvēka kognitīvie aspekti — kā cilvēki lasa tekstus un reaģē uz tiem»

Šīs sarunas iemesls arī ir reakcija uz tekstu — pagājušā gada nogalē iznāca Kristas Annas pirmais stāstu krājums Pelēks suns sapņo par zelta zivtiņām, taču tā nav rakstnieces pirmā uzmirdzēšana literatūrā. Pirmais dzejas krājums Medījot dzīvi iznāca 2017. gadā, un viņas dzeja tulkota angļu, somu, ķīniešu, krievu, vācu un citās valodās. 

Krista Anna strādā par pētnieci, reizumis darbojas arī kā grāmatu redaktore, tulkotāja un kritiķe. Taču, kad vaicāju, kura darbības joma pašai ir vistuvākā, Krista Anna atbild — literatūras performanču rīkošana. Nevis kā literatūras patapinājumu, bet atsevišķu žanru, kas paver lauku eksperimentiem. 

Vai atceries savu pirmo stāstu?
Pirmie stāsti radās, kad es tos nekādā gadījumā neklasificēju kā stāstus. Man patika rakstīšana. Priecājos katru reizi, kad pie manis nonāca kāds lielāks papīra gabals, ko varēju aprakstīt. Kad mājās uztaisīja remontu, man iedeva pāri palikušo tapešu rulli, ko sagriezu gabaliņos, un rakstīju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu