Oskaru nominantes • IR.lv

Oskaru nominantes

Nikola Kidmena un Havjers Bardems filmā Esot Rikardo. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Kur skatīties ASV Kinoakadēmijas balvai izvirzītos darbus

Gada pirmais ceturksnis kino ir balvu laiks — pērn izrādīto filmu izsvēršanā jau sadalīti Zelta globusi, februārī gaidāma Cēzara balvu pasniegšana Francijā un arī Latvijas Nacionālās kinobalvas Lielais Kristaps ceremonija, savukārt martā godalgu sezonu noslēgs BAFTA (Lielbritānijā) un ASV Kinoakadēmijas balvu Oskaru ceremonijas. Par spīti konstantam skatītāju skaita sarukumam ik gadu, Oskari joprojām ir balvas, kas spēj raisīt vislielāko rezonansi — arī mūsu platuma grādos. Nesen izziņoti ASV Kinoakadēmijas balvu nominanti — kur šos darbus skatīties? 

Tiešsaistes spēks

Veroties balvai izvirzīto filmu sarakstos, iezīmējas jauna tendence: nominantu lokā vairāk nekā līdz šim ir straumēšanas servisu piedāvājums. Lai arī tiešsaistes platformu Netflix, Amazon Prime Video un Apple TV veidotās filmas nozares balvu un festivālu redzeslokā ir jau nepilnus 10 gadus, nenoliedzami, šo uzņēmumu ietekme pandēmijas gados, kamēr kinoteātri bija slēgti, ir tikai augusi. Šogad Netflix izrādītajām filmām kopumā ir 27 nominācijas — krietni vairāk nekā jebkuram citam kinoizplatītājam. Lai arī Netflix jauno abonentu skaits pēc straujā pieauguma 2020. gada pirmajā pusē pašlaik kāpj nepieredzēti lēni, šī, tāpat kā pārējās platformas, kinonozarē ir izplēsušas lielāku pārstāvniecību un ietekmi, vēl spēcīgāk šūpojot ierastos filmu izplatīšanas veidus. 

Taču, kombinējot gan tiešsaistes platformu sniegtās iespējas, gan kinorepertuāru piedāvājumu, šogad iespējams noskatīties gandrīz vai lielāko daļu no Oskariem nominētajiem kinodarbiem. 

Oda jaunībai un Fellīni

Viena no aizvadītā gada labākajām filmām — itāļu režisora Paolo Sorentīno autobiogrāfiskais pieaugšanas stāsts Dieva roka (The Hand of God) — nominēta labākās ārzemju filmas kategorijā un kopš aizvadītā gada nogales skatāma Netflix. Nosaukta par godu argentīniešu futbolista Djego Maradonas leģendārajam vārtu guvumam ar roku 1986. gada pasaules kausa spēlē, filma vēsta par režisora vēlīnās pusaudzības gadiem dzimtajā Neapolē. Atklāta, intensīva un krāšņa, tā seko Federiko Fellīni barokālo stāstu tradīcijām, apliecinot, ka Sorentīno ir izteikti vizuālu filmu autors un vērīgs cilvēcisko raksturu un itāļu sabiedrības portretētājs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu