Neapgūtā mācība • IR.lv

Neapgūtā mācība

2
Pauls Raudseps

Referendums sagrāva cerības ar krievvalodīgo mobilizāciju ietekmēt Latviju

Rezultāts fantastisks!! Kā kaut ko tādu vispār varēja pieļaut?! Pagājuši desmit gadi kopš referenduma par valsts valodu, bet vēl aizvien jūtama zvārošanās. No vienas puses, jūsmošana par pārliecinošo atbalstu latviešu valodai kā vienīgajai valsts valodai, no otras puses, sašutums, ka tāds balsojums vispār notika.

Līdzīga maldīšanās pretrunīgās jūtās bija vērojama arī toreiz, kad Nacionālā apvienība un nacionālboļševiku pirmsvēlēšanu saspēle gandrīz izraisīja negaidīti plašas sekas.

2010. bija Saeimas vēlēšanu gads. Ekonomiskās krīzes risināšanai NA nebija lāga, ko piedāvāt, tāpēc janvārī tā sāka vākt parakstus Satversmes grozījumiem par pilnīgu pāreju uz latviešu valodu izglītības sistēmā. Atbalsts bija vājš — tikai 2011. gada martā NA varēja iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) nedaudz vairāk par 10 000 parakstu, kas procesu iekustināja, taču tas jau nākamajā etapā aprāvās, jo 10% balsstiesīgo neaizgāja parakstīties.

Tomēr NA rosīšanās izrādījās veiksmīgi pasviests iegansts nacionālboļševikiem sākt vākt parakstus «atbildes solim» — Satversmes grozījumiem, kuri noteiktu krievu valodu par otro valsts valodu. Nacboliem palaimējās. Prezidents Zatlers izdeva «rīkojumu nr. 2», un rezultātā 17. septembrī notika ārkārtas Saeimas vēlēšanas. Aprīlī savāktie 10 000 parakstu septembrī nonāca CVK — ideālā brīdī, lai Nils Ušakovs varētu atriebties «latviešu partijām» par Saskaņas centra neiesaistīšanu valdībā un ar parakstīšanos iedrošināt pietiekami daudz sekotāju, lai 10% slieksnis tiktu pārsniegts. Atbilstoši Satversmei grozījumi nonāca Saeimā, un pēc to noraidīšanas CVK noteica, ka referendums par otro valsts valodu notiks 2012. gada 18. februārī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu