Kas notiek slimnīcās? • IR.lv

Kas notiek slimnīcās?

2
Covid-19 slimnieku ārstēšana Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Gaiļezers. Foto — LETA
Agnese Meiere

Augstā mediķu saslimstība un Covid-19 inficēto atdalīšana no veselajiem ir galvenās problēmas slimnīcās, taču uztrauc jauna tendence — sākusi pieaugt nevakcinēto senioru hospitalizācija

Slimnīcās ārstējamo Covid-19 pacientu skaits šonedēļ jau pārsniedzis tūkstoti, tomēr apmēram pusei no viņiem pamata diagnoze ir cita. Tāpēc šajā vīrusa vilnī slimnīcām galvenā problēma ir nevis skābekļa un aprūpes nodrošināšana smokošiem pacientiem, bet gan mediķu darbaroku trūkums lielās saslimstības dēļ, kā arī pacientu nošķiršana, lai nepieļautu infekcijas plosīšanos slimnīcās.

Bažas raisa arī tas, ka no pagājušās nedēļas pieaug nevakcinēto senioru hospitalizācija — tieši šī grupa ir pakļauta lielākajam riskam saslimt smagi un nomirt. Kāda īsti ir situācija slimnīcās, Ir jautāja abu lielo universitātes slimnīcu pārstāvjiem un neatliekamās palīdzības dienesta vadībai.

Lai neinficējas visi

Veselības ministrijas iepriekš noteiktais slieksnis, kad jāpiebremzē vīrusa izplatība, bija 800 pacientu slimnīcās, taču tagad šī pieeja pārskatīta, jo omikrona variants izpaužas atšķirīgi no iepriekšējām vīrusa versijām. Patiesāku priekšstatu par slimnīcās notiekošo dod pacientu sadalījums tajos, kuri slimnīcā nonākuši tieši ar Covid-19 pamata diagnozi, un tajos, kam kovids ir blakus saslimšana. Slimnīcās pacientus iedala pat trijās kategorijās, Ir skaidro ārsts Aleksejs Višņakovs, kas Rīgas Austrumu slimnīcā vada Neatliekamās medicīnas klīniku.

Pirmā grupa ir pacienti, kas saslimuši ar Covid-19 un kam veselības stāvoklis pasliktinājies tiktāl, ka viņi spiesti šo infekciju ārstēt slimnīcā. Līdzās salīdzinoši mazāk kaitīgajam omikronam joprojām pastāv arī vīrusa delta variants un turpinās arī pacientu uzņemšana ar šī paveida izraisītiem plaušu bojājumiem. Kopumā pacientu ar Covid-19 pamata diagnozi slimnīcās ir vairāk nekā 500. Šiem cilvēkiem pārsvarā nepieciešama skābekļa terapija un īpaši intensīva aprūpe. Smagā stāvoklī ir nepilni 15%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu