Gaso oponē profesorei • IR.lv

Gaso oponē profesorei

2
Joahims Hokerts, Gaso valdes loceklis

Žurnāla Ir 20. janvāra numurā rakstā Rīga «piegriež» gāzi publicēts citāts no a/s Gaso preses relīzes, kuru komentē RTU profesore Dagnija Blumberga. Viņa uzsver, ka «dabasgāzi nekādā ziņā nevar uzskatīt par tīru un videi draudzīgu kurināmo. Dabasgāzes degšanas procesā rodas piesārņojums, kas satur slāpekļa savienojumus un var būt risks veselībai. Gāzes degšanas procesā, kā izpētījuši amerikāņu zinātnieki, vienlaikus notiek 250 ķīmiskas reakcijas. Pat ja notiek pilnīga degšana, tik un tā veidojas slāpekļa oksīda astoņas modifikācijas, kas ietekmē cilvēka veselību».

Blumbergas kundze bez atsauces piemin ASV pētījumu par slāpekļa izmešiem. Vides tematikā ekspertiem nereti labpatīk atsaukties uz ASV pētījumiem, aizmirstot, ka Latvija atrodas Eiropas Savienībā. Jebkurā gadījumā problēma ar profesores minēto pētījumu ir tāda, ka neatkarīgi no savienojumiem vai degšanas temperatūrām dabasgāzei atkarībā no tehnoloģijas ir 2—3 reizes mazāk izmešu. Dabasgāzes apkures katlu izmeši nav cilvēku dzīvībai bīstami! Dabasgāzei ir zemākie NOx un PM izmeši no visiem kurināmajiem, turklāt PM izmeši ir tuvu bezemisijas kurināmajiem.

Blumbergas kundzes izteikumiem par dabasgāzes ietekmi uz vidi nevaram piekrist, tie vispusīgi neataino situāciju un neatbilst patiesībai. Dabasgāzei ir ļoti liela nozīme Eiropas Savienības enerģētikas attīstībā. Dabasgāze un atomenerģija vismaz līdz gadsimta vidum ir atzīta par pamata energoresursiem.

Dabasgāzes zemos NOx un PM izmešus apliecina Eiropas Vides aģentūras apkopotie dati un citi pētījumi, kas veikti Eiropas Savienībā, piemēram, pētījumu apkopojums par slāpekļa oksīdu emisijām no biomasas sadedzināšanas sadzīves siltuma ražošanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu