Civilās savienības likums ir nozīmīgs solis pareizajā virzienā • IR.lv

Civilās savienības likums ir nozīmīgs solis pareizajā virzienā

5
Ilustratīvs foto: Ieva Čīka, LETA.
Kaspars Zālītis

Šis gads būs nozīmīgs ikvienam, kuri iestājas par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību. Lēnām tuvojoties vasarai, tuvojas arī vēsturisko Satversmes tiesas spriedumu termiņa izpilde, kuros arī viendzimuma ģimenes beidzot saredzētas kā ģimenes, uzdodot likumdevējam izstrādāt partnerattiecību regulējumu.

Pašlaik tā vairs nav, kā iepriekš politiķiem labpatiktos domāt, tiesībpolitikas izšķiršanās. Tagad to par pienākumu ir noteikusi gan Satversmes tiesa, gan Augstākās tiesas Senāts.

Latvijā par regulējumu, kas būtu attiecināms uz viendzimuma pāriem vai arī uz pretējā dzimuma pāriem, diskutēts daudz zem dažādiem nosaukumiem – Partnerattiecību likums, Kopdzīves likums vai Dzīvesbiedru likums – jau 25 (!) gadus kopš 1997.gada. Kamēr domājām, pasaule nav stāvējusi uz vietas. Mums bijis pa spēkam uzvarēt Eirovīzijā, veiksmīgi integrēties Eiropas Savienībā un NATO, pāriet uz eiro, pārvarēt globālo finanšu krīzi, izvest mūsu karaspēku no Afganistānas un Irākas un piedzīvot Covid-19 pandēmiju. Taču neesam tiesiski radījuši veidu, kā atzīt nereģistrētā kopdzīvē dzīvojošas ģimenes, tai skaitā viendzimuma pārus.

Atkāpjoties tikai no tiesību jautājuma, ikviens no mums pazīst ģimeni, kas kāda iemesla dēļ nav reģistrējuši vai nevar reģistrēt savas attiecības. Cik plašam Latvijas iedzīvotāju lokam būtu saistošs jauns attiecību regulējums, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Katru gadu aptuveni 40% bērnu dzimst nereģistrētās partnerattiecībās, kas ir ievērojams skaitlis.

Bieži minēts arguments, ka jaunu attiecību savienību atzīšana apdraudēs laulības institutūtu. Varam apgalvot, ka arī turpmāk laulības būs tikpat stipras, cik cilvēku pašu attiecības, bet regulējums vienkārši būs alternatīva izvēle.

Turklāt arguments, ka lielākā sabiedrības daļa to nepieņemtu, ir balstīts tikai pieņēmumos. 2021.septembrī SKDS pētījumā vairāk nekā puse jeb 55% Latvijas iedzīvotāju bija par Dzīvesbiedru regulējuma ieviešanu, 42% bija par regulējuma attiecināšanu uz viendzimuma pāriem un 43% – pret. Mēs nereti dzirdam, ka Latvijas iedzīvotāji ir “neiecietīgi” vai “konservatīvi” šī vārda demonizētajā nozīmē, bet ir tieši pretēji. Mums kā nedaudz introvertai nācijai vienkārši nepatīk, ka par lietām pārāk ilgi un skaļi runā, mums labpatīk, ka labas lietas vienkārši notiek un mierīgi varam dzīvot tālāk.

Tomēr, ja politiķi un ierēdņi nespēj vai negrib sadzirdēt to cilvēku grupas, kuru tiesības ir sistemātiski ierobežotas, viena no iespējām ir aizstāvēt tās tiesā. To var darīt ikviens, kā tas notika ar Satversmes tiesas un Augstākās tiesas Senāta spriedumiem, kuros arī viendzimuma ģimenes atzītas par ģimenēm. Šie spriedumi attiecināmi uz viendzimuma pāriem, jo šajā gadījumā problēma ir aktuāla un ilgstoši ignorēta, tomēr, izpildot spriedumu, valstij ir iespēja saredzēt sociālo realitāti un atrisināt gan šo, gan citu nereģistrēto ģimeņu problemātiku.

Medijos jau ziņots, ka Tieslietu ministrija ir izstrādājusi priekšlikumus jauna divu personu savienības modeļa atzīšanai – Civilās savienības likumu. Likumprojekts skaidri nosaka kārtību, kādā partnerattiecības tiks reģistrētas, nosaka savstarpējās mantiskās attiecības un potenciāli risinās arī sociālos jautājumus, ar kuriem saskaras ģimenes nereģistrētā kopdzīvē.

Lai arī kustības “Dzīvesbiedri” skatījumā Tieslietu ministrija nav ņēmusi vērā visu, viennozīmīgi pozitīvi ir vērtējama pieeja risināt problemātiku pakāpeniski un sistemātiski. Likumprojekts, lai arī tikai minimāli sniegs iespēju ģimenēm reģistrēt attiecības atvieglotā veidā, tas neskars laulību un saglabās tās īpašo statusu. Atsevišķi politiskie spēki vēlēsies likumprojektam piedēvēt draudus mūsu sabiedrībai, taču likumprojekts ir tikai un vienīgi vērsts uz divu pieaugušu cilvēku attiecību nostiprināšanu neatkarīgi no viņu dzimuma. Līdzīgi regulējumi jau pastāv citviet pasaulē.

Mēs dzīvojam konstantā spriedzē – Covid-19 ierobežojumi, viltus ziņas, enerģētiskā krīze, draudi, ko rada mūsu austrumu kaimiņu agresīvā politika, demokrātijas šūpošanās Eiropā, it īpaši Polijā un Ungārijā. Es uzskatu, ka mums ir jāsāk domāt nevis par to, kas mūs katru atšķir, bet vairāk par to, kas mūs kā sabiedrību vieno. Cilvēkus nekas nesaliedē vairāk kā kopīgas vērtības, ģimenes saites un rūpes citam par citu.

Domāju, ka mums ir laiks apzināties, ka esam stabila demokrātija, uz pasaules fona ļoti attīstīta valsts un ģimeņu dažādības atzīšana to neapdraudēs. Tieši otrādi – nostiprinās mūsu pozīcijas pasaulē un norādīs, ka esam, iespējams, nedaudz introverti, bet vēlamies dzīvot iekļaujošā un drošā Latvijā, Eiropā un pasaulē. Tādēļ kustība “Dzīvesbiedri” aicina atbalstīt Civilās savienības likumu un neļauties balsīm, kas cenšas šķelt sabiedrību.

Kaspars Zālītis ir kustības “Dzīvesbiedri” vadītājs.

Komentāri (5)

Juons Grigals 07.02.2022. 18.15

Nereģistēto ģimeņu skaitā nav ietilpināms tas, kas nav ģimene. Ģimene ir dzimšanas apvienība, bet laulība ir tās reģistrācija. Ja gribam sekot Staversmē noteiktajai ģimeņu aizsardzībai, tad būtu jāpalīdz veidot ģimenes nevis atvieglot tādu savienību veidošanu, kas izslēdz ģimenes veidošanu.

+1
-1
Atbildēt

0

not mii 07.02.2022. 11.01

piekrītu – solis ļoti pareizā virzienā . Es mīlu savu kaķi – kaķeni, bet seksa nav, jo nedomāju, ka viņai patiktu, bet attiecības ļoti gribam legalizēt.

+1
-1
Atbildēt

0

AinarsTreijs 07.02.2022. 17.25

Kā ar daudzsievības un daudzvīrības atzīšanu ?

0
-1
Atbildēt

1

    QAnon > AinarsTreijs 07.02.2022. 20.27

    Poligāmija, tas ir tikai dabiski, ņemot vērā, ka vīrieši biežāk iet bojā. Arī poliandrija uz pasaules vietām ir sastopama. Sodomija, līdzīgi nekrofīlijai un zoofīlijai, atzīstama par deviāciju.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    AinarsTreijs > QAnon 07.02.2022. 22.33

    Zoofīliju gan nevajadzētu diskriminēt.Vidusāzijā un arābu valstīs plaši izplatīta-jo sieva jāpērk par dārgu naudu….

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu