Gailis atkal dzied • IR.lv

Gailis atkal dzied

Franču olimpieši Pekinas ziemas spēļu oficiālo kostīmu prezentācijā Le Coq Sportif vecajā fabrikā pagājušā gada oktobrī. Foto — Scanpix
Tariks Pandža, © The New York Times News Service

Izgājis cauri vairākiem elles lokiem, uz jaunu atdzimšanu cer franču sporta apģērbu zīmols Le Coq Sportif, kura logotipā lepni gozējas Francijas nacionālais simbols — gailis

Kad franču sportisti 4. februārī iesoļoja Putna ligzdas stadiona arēnā, kur notika Pekinas ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija, tam rūpīgi sekoja Žozeta Kamizē. Jo, galu galā, viņa šo brīdi bija gaidījusi ļoti ilgi. Pirmo reizi pēc 50 gadu pārtraukuma Francijas komanda atkal bija ģērbusies Le Coq Sportif ražotajos sporta kostīmos. Šo zīmolu pirms vairāk nekā 70 gadiem izveidoja Kamizē vīrs Rolāns, reformējot vietējo vilnas audumu kompāniju, ko jau 1882. gadā bija dibinājis viņa tēvs Emīls.

Redzot sportistus ar kompānijas logotipa gaili, kas lepni izriezis krūtis, ir sapurinājusies parasti diezgan miegainā mazpilsētiņa Romilī pie Sēnas, kas atrodas nepilnu divu stundu brauciena attālumā uz austrumiem no Parīzes. Vietējie visvairāk priecājas par to, ka atkal ir izdevies atdzīvināt zīmolu, kas ilgu laiku bija ieslīdzis lēnā agonijā. Savulaik Le Coq Sportif sporta apģērbu mugurā vilka tenisa zvaigznes, pasaules futbola čempioni un veiksmīgi Tour de France riteņbraucēji. Taču tas bija sen.

«Tā ir zīme, kas sauc: uz priekšu!» tagad saka Le Coq Sportif pašreizējais īpašnieks Marks Anrī Bozirs. Franču un šveiciešu biznesmenis ir jaunākais censonis, kas mēģina atdzīvināt pagājušā gadsimta 50. gados ziedu laikus piedzīvojušo sporta preču zīmolu. Pēdējās trīs desmitgadēs uzņēmums galvenokārt cīnījās par izdzīvošanu. Kad Boziram piederošā kompānija Airesis nolēma 2005. gadā pārpirkt gandrīz bankrotējušo zīmolu, viņš pēc būtības pirka nevis lepnu franču ražotāju, bet gan nostalģiskas atmiņas.

Liktenīgais kašķis ar Adidas

Le Coq Sportif gozēšanās saulītē sakrita ar laiku, kad notika daudzu sporta veidu profesionalizēšanās. Piemēram, kompānija piegādāja pirmo dzelteno krekliņu riteņbrauciena Tour de France līderim 1951. gadā. Šajā zīmolā bija ģērbies arī leģendārais amerikāņu tenisists Arturs Ešs, kad viņš kļuva par Vimbldonas turnīra čempionu vīriešu vienspēlē 1975. gadā. Astoņus gadus vēlāk Le Coq Sportif apģērbā par Francijas atklātā tenisa čempionāta Roland Garros uzvarētāju kļuva franču zvaigzne Janiks Noā. Izcilā Amsterdamas futbola komanda Ajax 70. gadu sākumā izcīnīja trīs Eiropas kausus pēc kārtas Le Coq Sportif piegādātajās formās. Ar gaili uz krūtīm spēlēja arī Djego Maradona, kad viņa komanda uzvarēja pasaules futbola čempionātā Argentīnā 1986. gadā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu