Kate Gecēviča iesniegumu par vardarbību policijā iesniegs pati • IR.lv

Kate Gecēviča iesniegumu par vardarbību policijā iesniegs pati

3
Foto: Ieva Makare, LETA
Marija Leskavniece

Teātra producente Kate Gecēviča izlēma publiski runāt par attiecībās piedzīvoto vardarbību, lai pārrautu klusēšanas un pieņemšanas apburto loku. Lai gan Valsts policijas rosinātā resoriskā pārbaude par notikušo beigusies bez rezultāta, Kate ar iesniegumu policijā vērsīsies pati, viņa stāsta intervijā žurnālam “Ir”.

Pērn 26.decembra rītā Kate Gecēviča Facebook publicēja ierakstu, kurā atklāja, ka piedzīvojusi fizisku un emocionālu vardarbību ilgstošās attiecībās ar mākslas kritiķi Tomasu Pārupu. «Galvenais iemesls, kāpēc ar šo dalos — vēlos uzrunāt visas sievietes, kuras cieš fiziski un emocionāli vardarbīgās attiecībās, runāt par notiekošo un neklusēt. Lai arī limbo šķiet bezgalīgs, lai cik iebiedētas jūs nebūtu par notiekošā atklāšanu, runājiet par to skaļi. Rodiet spēku laicīgi būt atbildīgām par sevi,» rakstīja Kate.

Pēc šī ieraksta resorisko pārbaudi par notikušo rīkoja Valsts policija. Taču pārbaudes rezultātā janvāra beigās policija nolēma kriminālprocesu neuzsākt, jo no cietušās netika saņemts parakstīts apliecinājums par notikušo.

Intervijā žurnālam “Ir” Kate Gecēviča izstāsta savu stāstu un izvērstāk skaidro arī to, kāpēc saziņa ar policiju notikusi gausi. Viņa vēlējusies atbildes sniegt rakstiski, tāpēc lūgusi atsūtīt jautājumus, taču policijas e-pasts nav viņu sasniedzis. Vēl dienu pirms tam, kad masu medijos nonāca ziņa, ka resoriskā pārbaude izbeigta, sazinājusies ar policiju un solījusi pēc iespējas ātrāk sniegt atbildes, tomēr pārbaude jau bija izbeigta.

Šobrīd Kate Gecēviča gatavojas ar iesniegumu policijā vērsties pati. «Es tagad to uzskatu par savu pienākumu, kurš pret manu gribu man ir piešķirts,» viņa saka. Arī Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Ilze Jurēvica apstiprina, ka cietušās joprojām pašas var pieteikties policijā. «Neskatoties uz resoriskās pārbaudes iznākumu, sieviete arī šobrīd var vērsties policijā ar oficiālu iesniegumu, sniedzot izmeklēšanai nepieciešamās ziņas.»

Kates stāstu lasiet šīs nedēļas žurnālā Ir: https://ir.lv/2022/02/02/neredzams-ledus/

Komentāri (3)

Ināra Auziņa 04.02.2022. 07.55

Jūsu komentārs lieliski izsaka lielākās Latvijas sabiedrības daļas uzskatu, kad cilvēks ir pakļaut ilgstošai, vairāku gadu emocionālai un fiziski vardarbībai, cieš personas pašvērtējums, realitātes izpratne. Ir ļoti grūti izrauties no apburtā loka, bet sabiedrība sagaida, ka cilvēks pats šādā stāvoklī esot spēs tikt ārā, bet lielākā daļa nevar. Un ne jau viņa vienīgā liecina, iepriekšējās attiecības bija tādas pašas. Tāpēc savlaicīga nevēršanās policijā ir saprotama.

+2
0
Atbildēt

0

kolpants 07.02.2022. 14.42

Intervijā žurnālam “Ir” Kate Gecēviča izstāsta savu stāstu un izvērstāk skaidro arī to, kāpēc saziņa ar policiju notikusi gausi. Viņa vēlējusies atbildes sniegt rakstiski, tāpēc lūgusi atsūtīt jautājumus, taču policijas e-pasts nav viņu sasniedzis. Vēl dienu pirms tam, kad masu medijos nonāca ziņa, ka resoriskā pārbaude izbeigta, sazinājusies ar policiju un solījusi pēc iespējas ātrāk sniegt atbildes, tomēr pārbaude jau bija izbeigta.

Я не буду утверждать, что насилия не было. Но вот эти шаги “я хочу письменно, пришлите мне вопросы, не получила майл, не успела” -выглядят достаточно странно. Кто мешал просто описать все события? Зачем нужно именно получить вопросы? И до сих пор действительно не подать заявление, а только собираться?

В итоге странное ощущение-потерпевшая призывает не молчать, не терпеть, не ждать, а идти в полицию с заявлением – это звучит логично и правильно. Но при этом сама не очень спешит подать заявление. Какой вывод должны сделать жертвы из такого примера? Что нужно написать публично, а потом почему-то ждать? Тут хочешь не хочешь начнешь искать объяснения и одно из самых быстрых приходящих на ум: виновный предложил компенсации, например, деньги, и жертва уже не спешит с заявлением, ждет пока все утихнет.

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 03.02.2022. 18.13

nu neticu es vairs, ka bijusi vardarbība, nu neticu U
Jo – šodien ir 03.02. -vairāk kā mēnesis pagājis kopš apsūdzības publiskošanas sociālajos tīklos, un tad visu šo dienu laikā neatrada iespēju aiziet uz policiju un sniegt liecību?
Nu nē – tās tādas raganu medības, jaunās dāmas ceļ sev slavu un ievērību. Viss.
Ja vēl viņa – Kate būtu viena, bet sociālajos tīklos atbalstītāju vairāk kā pasažieru tramvajā un tad pa visiem kopā nevar policijai vajadzīgās liecības iesniegt?!

Meļi un nelieši – izdara lāču pakalpojumu varmākām padarot tos par upuriem

0
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu