Pilsētas plaisas • IR.lv

Pilsētas plaisas

Grafikas dizainere Jekaterina Pereverzeva nezina, kā atšķirīgās Ukrainas iedzīvotāju grupas spēs atkal sadzīvot pēc kara . Foto — Der Spiegel
Lina Veršvele, © Der Spiegel

Ukrainas pilsēta Harkiva atrodas netālu no Krievijas robežas un varētu kļūt par kara zonu. Savulaik šeit ieradās daudzi cilvēki, kas bēga no kaujām separātistu pārņemtajos apgabalos. Daži tagad kravā somas jaunai bēgšanai

Savus svarīgākos dokumentus Oļena Rozskazova ir salikusi Mikipeles mugursomā. Dzimšanas apliecības, diplomi, ceļošanas dokumenti, kā arī medikamenti un nauda. Iesaiņojusi arī meitas mīļāko plīša dzīvnieku un grāmatu ar grieķu mītiem, ko vecāki savulaik lasījuši priekšā. Bītlu fotogrāfijas iebrukuma gadījumā viņa atstās uz dzīvokļa sienas.

46 gadus vecā Rozskazova ir no tiem cilvēkiem, kam patīk nejaukas lietas ietērpt jautros vārdos. Vēl patīk būt gatavai. Mikipeles mugursoma ir piepildīta «katram gadījumam». Lai būtu pa rokai — to darīt ieteikušas iestādes, ja patiešām notiks Krievijas iebrukums. Tad Rozskazova paņems mugursomu un kopā ar deviņus gadus veco meitu dosies pie draugiem uz Užhorodu Ukrainas dienvidrietumu galā, jo no turienes ir viegli nokļūt ārzemēs. Viņa visu ir pārdomājusi.

Rozskazova dzīvo Harkivā, Ukrainas otrajā lielākajā pilsētā ar gandrīz pusotru miljonu iedzīvotāju, no kuriem aptuveni trešdaļa ir krievi un krievvalodīgo minoritātes pārstāvji. Viņa uzauga Luhanskā valsts austrumos. Taču kopš 2014. gada, kad separātisti pārņēma kontroli pār pilsētu un pasludināja to par «Luhanskas Tautas republiku», Rozskazova nav varējusi tur atgriezties. Taču draudi nekur nav pazuduši: viņas jaunais dzīvoklis atrodas mazāk nekā 40 kilometru attālumā no Krievijas robežas. Harkivā viņa vada Džordža Sorosa finansētā fonda Renaissance Foundation reģionālo biroju, kas veicina demokrātiju un cilvēktiesības valstī.

Tā kā viņa strādā amerikāņu fondā, Rozskazova baidās, ka Krievijas iebrukuma gadījumā viņu gaida sliktākais scenārijs. Luhanskā prokrieviski noskaņotie separātisti jau ir draudējuši nošaut ienaidniekus, stāsta tur ieslodzītie draugi. Kad krievi pagājušā gada pavasarī sāka pulcēt karaspēku, Rozskazova ar kolēģiem izveidoja iespējamo patvērumu karti pilsētā. Pašreizējo situāciju viņa salīdzina ar pulvera mucu, kas var uzsprāgt jebkurā brīdī. «Bet tagad es esmu izdarījusi visu, kas manos spēkos,» viņa saka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu