Vīruss uzvarējis valdību • IR.lv

Vīruss uzvarējis valdību

1
Aivars Ozoliņš

Koalīcijas vairākums gatavojas ļaut saslimt visiem, kuri var saslimt

Premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) vēstījumā sabiedrībai pirmdien, ka koalīcija lemšot par Covid-19 ierobežojumu atcelšanu, pietrūka secinājuma: «Draugi, ir pavisam slikti.»

Tomēr nolemtības sajūtu varēja nolasīt no Kariņa bezpalīdzīgās atsaukšanās uz «ne tik lielu kā pērn rudenī slimnīcu noslodzi» un no rādīšanas uz Lietuvu un Igauniju kā iemeslu lemšanai par «drošības pasākumu izejas stratēģiju». Tie ir nejauši, nepamatoti un atbildīgam politiķim nepieļaujami argumenti, kad ir runa par tūkstošiem cilvēku veselību un daudzu dzīvību.

Kariņš acīmredzot ir padevies. Valdības politiku nu noteiks nevis epidemioloģiskā situācija, bet gan koalīcijas partiju politiķu vēlmju domāšana un priekšvēlēšanu intereses.

Vēl, protams, to ietekmē sabiedrības nogurums no ieilgušās gaidīšanas, kad kovids reiz beigsies. Tas ir viens no svarīgākajiem iemesliem lemšanai par ierobežojumu atcelšanu ne tikai Lietuvā un Igaunijā, bet arī citās valstīs, piemēram, Dānijā un Lielbritānijā, kurās tomēr, pirmkārt, vakcinācijas līmenis ir krietni augstāks nekā Latvijā, it īpaši visvairāk apdraudētajā pensijas vecuma grupā, kas ļauj politiķiem, otrkārt, apelēt pie katra paša atbildības. Tomēr arī paraugam piesauktajās valstīs ierobežojumu atcelšana, aizbildinoties ar sabiedrības nogurumu, pēc būtības ir un paliek populisms.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu