Viensētu reanimācijas brigāde • IR.lv

Viensētu reanimācijas brigāde

Evija Medne, Linda Vanaga un Kaspars Blīgzna — seno lauku viensētu glābējkomanda. Foto no Jumis Lauku viensētas arhīva
Laura Dumbere

Kad pirms pieciem gadiem tika dibināta nekustamo īpašumu aģentūra Jumis, tā bija pirmā Latvijā, kas specializējās tieši uz lauku viensētām. Šobrīd trīs darbinieki to neuzskata par biznesu, bet par aicinājumu un misiju — atdzīvināt pamestas lauku mājas

Es viņus dēvēju par reanimācijas brigādi, jo Lindas Vanagas, Kaspara Blīgznas un Evijas Mednes darbības mērķis ir iepūst dzīvību pamestās, noskumušās lauku mājās. Vārds «reanimācija» nozīmē dvēseles, dzīvības procesu atjaunošanu. Vēl viņi esot savedēji, kas saved kopā māju ar īsto cilvēku. Latvijā ir daudz viensētu, kuras turas pie pēdējā cerību diedziņa. 

Facebook profilā Jumis Lauku viensētas rakstīts: «Mūsu prioritāte nav pārdot īpašumus, bet gan palīdzēt jums atrast vietu laukos, ko saukt par mājām, vietu savas pasaules radīšanai, jo mēs joprojām ticam Latvijas laukiem.»

Viņi ir arī tieši liecinieki dzīvei laukos. Visi no Rīgas pārcēlušies uz laukiem, izbaudījuši pirmos soļus bez siltā ūdens un citām ērtībām. Linda un Kaspars kopā mīt viensētā netālu no Madonas. Dekoratore Evija dzīvo Briņģu muižā Drustos — viņas darbs ir šo ēku pamazām atdzīvināt un apdvēseļot. 

Šī trijotne ir vērojusi pēdējo gadu pārmaiņas lauku īpašumu tirgū un jaunākajai tendencei sabiedrībā, ko var ietvert trīs vārdos: prom uz laukiem! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu